Fosilele unor delfini dintr-o specie necunoscuta, apartinand familiei de mamifere marine disparute Squalodelphinidae, au fost descoperite in desertul Pisco-Ica, care se intinde de-a lungul coastei de sud a statului Peru, desert care in urma cu 16 milioane de ani era acoperit de apa, conform Live Science.
In acest desert au fost descoperite numeroase fosile de animale marine. Printre acestea, paleontologii au descoperit fosilele a trei delfini din familia Squalodelphinidae. Craniile a doi dintre acesti delfini sunt foarte bine conservate.
Analiza fosilelor indica faptul ca acesti delfini provin dintr-o specie necunoscuta, insa inrudita cu delfinii de rau, aflati pe cale de disparitie, din sudul Asiei, care traiesc in Ind si Gange.
Acestea sunt printre cele mai bine conservate fosile ale unor delfini din aceasta familie, conform coordonatorului acestui studiu, Olivier Lambert, de la Institutul Regal de Stiinte ale Naturii din Belgia.
Oamenii de stiinta au mai descoperit si alte specimene de delfini din familia Squalodelphinidae in Argentina, Franta, Italia si pe coasta de est a SUA, insa in general fosilele acestor mamifere marine de dimensiuni medii sunt foarte rare. Familiile moderne ale balenelor cu dinti, marsuinii si delfinii au aparut la inceputul Miocenului, in urma cu pana la 24 de milioane de ani, ceea ce face ca descoperirea unor fosile de mamifere marine dintr-o perioada de timp apropiata sa fie foarte importanta pentru stiinta.
Noua specie de delfin a primit numele Huaridelphis raimondii, dupa numele vechii culturi Huari din Anzii centrali si de sud.