Fostii sefi de la Mediu fac averi din consultanta de mediu

Seful Garzii de Mediu ii acuza pe Sulfina Barbu si pe Silvian Ionescu de afaceri cu banii din bugetul pentru protectia mediului. Firma la care sunt asociati in prezent Sulfina Barbu si Silvian Ionescu a obtinut profituri din consultanta de mediu. Anul trecut, firma era administrata de un fost consilier membru al PD.

Comisarul general al Garzii de Mediu, Octavian Marius Popa, a declarat sambata, la Tulcea, ca fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, precum si fostul comisar general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, impreuna cu alti sefi din Ministerul Mediului, detin o firma de consultanta de mediu. „Prin intermediul acestei firme, fostul ministru Sulfina Barbu si fostul comisar general incaseaza milioane de euro din fondurile de mediu. Este o afacere ilegala”, a spus comisarul general Octavian Popa.
Popa a refuzat sa dezvaluie numele firmei de consultanta a celor doi fosti demnitari si contractele pe care respectiva firma le-ar fi incheiat. Comisarul general al Garzii de Mediu a mai declarat ca detine documente care dovedesc ca firma fostilor sefi din Ministerul Mediului ar fi facut afaceri profitabile, pe timpul mandatului, cu institutiile din subordinea lor. „In scurt timp, voi face publice documentele firmei doamnei Sulfina Barbu si o parte din contractele incheiate de respectiva societate cu institutiile subordonate Ministerului Mediului”, a mai declarat comisarul general al Garzii de Mediu.
Datele Oficiului National al Registrului Comertului confirma informatiile dezvaluite de comisarul general Octavian Popa. Conform evidentelor Registrului Comertului, in 16 noiembrie 2005, Nita Alina Valentina a inmatriculat, sub numarul 340/19239/2005, firma KVB Economic SRL, cu sediul intr-un apartament de bloc si cu cateva zeci de obiecte de activitate in profil. Capitalul social inregistrat la constituirea firmei era de 200 RON. In 2006, firma a fost preluata de Stan Zamfir Razvan, care este si administratorul societatii. Acesta apare pe site-ul web al Primariei Sectorului 3, primarie condusa de vicepresedintele PD Liviu Negoita, in calitate de consilier PD la Comisia de invatamant. Nita Alina Valentina a iesit din afacere, iar capitalul social a fost majorat brusc cu 10.000 de lei noi. In 2007, dupa ce s-a schimbat echipa de conducere de la Ministerul Mediului de atunci, KVB Economic SRL a suferit schimbari spectaculoase. Pe 10 mai, si-a inregistrat schimbarea sediului social intr-un apartament de pe Bd. Corneliu Coposu, iar pe 22 iunie si-a majorat substantial capitalul social, pana la 50.200 de lei noi. Tot atunci, in prospera afacere cu consultanta au intrat oficial Sulfina Barbu si comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, care detin cate 27 la suta din capitalul social. Alti fosti conducatori ale institutiilor de mediu detin, de asemenea, procente importante. Astfel, presedintele Companiei Nationale Apele Romane, Madalin Jorj Mihailovici, are 15 la suta, iar Ioan Gherghes, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, 7 la suta din actiuni. 15 la suta din partile sociale ale firmei KVB Economic SRL sunt detinute de alte trei persoane – Preoteasa Adriana (fost consilier personal al ministrului Sulfina Barbu), Florea Ileana Madalina si Dimache Tatiana Daniela detin cate 3 la suta din partile sociale ale societatii al carei obiect principal de activitate este consultanta in domeniul protectiei mediului.
Firma fostilor sefi pedisti din Ministerul Mediului, administrata de un consilier al acestui partid de la sectorul 3, Stan Zamfir Razvan, este una foarte profitabila. Conform bilantului contabil depus la Oficiul Registrului Comertului, anul trecut (cand demnitarii mentionati erau pe posturi, dar asociatul firmei era doar consilierul PD de la Primaria Sectorului 3) societatea a avut o cifra de afaceri de 4,2 miliarde de lei vechi, iar profitul net a fost de 1,3 miliarde de lei vechi. Firma a lucrat numai cu doi salariati.
Sulfina Barbu a respins acuzatiile aduse de Popa, iar Silvian Ionescu a refuzat sa raspunda la intrebarile pe care am intentionat sa i le punem. Dupa ce i-am prezentat datele avansate de Octavian Popa, Silvian Ionescu ne-a inchis telefonul. Fostul ministru al Mediului a afirmat ca Octavian Popa minte si l-a acuzat ca ar fi bulversat functionarea Garzii de Mediu promovand reorganizarea institutiei care, in opinia fostului ministru, vizeaza doar crearea unor locuri de munca pentru liberali. z

REPLICa
AcuzaTie de politizare

„Octavian Popa minte cand spune ca firma pe care o detin incaseaza milioane de euro din buget pentru consultanta de mediu. Este adevarat ca am o societate care are in obiectul de activitate consultanta in domeniul protectiei mediului. La constituirea acestei firme m-am asociat cu fostii mei colegi cu care am lucrat in Ministerul Mediului. Dupa ce nu am mai fost ministru, am infiintat respectiva firma de consultanta in domeniul mediului. Firma lucreaza doar pentru societati private, pe o piata concurentiala unde rezista cel care este mai performant. Afacerile acestei societati nu au vreo legatura cu bugetul de stat sau cu cel al institutiilor publice de mediu. Pentru ca nu mai detin vreo functie publica, incerc sa valorific experienta pe care am dobandit-o in domeniul mediului. Octavian Popa ar trebui sa fie preocupat mai mult de functionarea Garzii de Mediu, pentru ca incearca sa o reorganizeze si i-a blocat activitatea. S-au desfiintat comisariatele regionale pentru a crea noi functii la comisariatele judetene pe care le ocupa doar membrii PNL.”

Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *