Fotografia nu este trucata! Ce s-a intamplat cu acest fluture?

fluturebi
Fotografia nu este trucata! Ce s-a intamplat cu acest fluture?

Desi la prima vedere aceasta fotografie pare un trucaj, este reala si prezinta un fluture care este pe jumatate femela si pe jumatate mascul. Conditia aceasta se numeste ginandromorfism.

Ginandromorfismul se intalneste la unele specii de pasari, crustacee sau insecte, dar mecanisul care duce la aparitia acestor anomalii este mai cunoscut la acestea din urma.

De exemplu, o musculita cu cromozomi XX va deveni femela. Totusi, un embrion care pierde cromozomul Y se va dezvolta intr-un mascul, care va fi insa infertil.

Fotografia nu este trucata! Ce s-a intamplat cu acest fluture (Galerie FOTO)

Specialistii cred ca ginandromorfismul apare atunci cand doi spermatozoizi diferiti intra intr-un singur ovul. Astfel, se va naste o insecta care va fi femela si mascul intr-un singur trup.

pasare
Un exemplu de ginandromorfism la o pasare cardinal

Un exemplu de ginandromorfism la o pasare cardinal (Foto: Brian Peer)

In privinta altor specii, parerile expertilor sunt impartite. Unii cred ca aceste fiinte sunt de fapt „himere”, adica doi embrioni diferiti care fuzioneaza in timpul dezvoltarii, fiind astfel opusul unor gemeni identici, care sunt de fapt un embrion care se divide in doua trupuri.

La pasari, este posibil ca acest fenomen sa apara in timpul fomarii ovulului, acesta purtand doi cromozomi diferiti, in loc de unul singur.

homar
Un homar care sufera de ginandromorfism bilateral

Un homar care sufera de ginandromorfism bilateral (Foto: Department of Fisheries and Oceans, Canada)

La unele exemplare care sufera de ginandromorfism fenomenul este mai putin evident. In aceasta poza insa, fluturele din prima poza este un caz de ginandromorfism bilateral, unde diviziunea este perfecta, cele doua jumatati ale corpului fiind complet diferite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *