Campania ”Europa Fara Fracturare”

0
404
Ac?iuni ?ocante pentru criminalizarea protestelor nonviolente
Acţiuni şocante pentru criminalizarea protestelor nonviolente
Campania ”Europa Fara Fracturare”
Campania ”Europa Fara Fracturare”

Reteaua Euro –Magreb, formata din comunitati, grupuri si ONG-uri din UE care care se opun exploatarii salbatice a resurselor neconventionale de gaze, intentioneaza sa ia parte la dezbaterea din campania electorala pentru alegerile parlamentare europene, cu o campanie intitulata “Europa Fara Fracturare”, la care s-au alaturat si grupurile, ONG-urile si comunitatile din Romania, ingrijorate de impactul negativ al exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

In ultimii trei ani, Parlamentul European a dezbatut in mare masura tema gazului de sist. Desi Parlamentul a propus ca directiva privind evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului sa fie extinsa si la explorarea si productia acestui combustibil fosil neconventional, Comisia Europeana a refuzat implementarea hotararii Parlamentului si a preferat sa transforme o propunere votata cu o larga majoritate intr-o simpla recomandare, fara valoare legislativa.

Astazi, problema gazelor de sist este un subiect ce ingrijoreaza cetatenii din intreaga Uniune Europeana, dezbaterea fiind una subminata de graba cu care se dau acorduri pentru explorare, exploatare, precum in Romania. De asemenea, in Regatul Unit al Marii Britanii si in Romania manifestatiile cetatenilor care s-au opus acestei activitati nocive sunt reprimate, uneori violent.

La toate nivelurile politice, lobby-ul desfasurat de catre investitorii din industria de petrol si gaze nu a fost niciodata mai intens, in scopul de a abroga orice reglementari care le complica activitatea.

Subiectul gazelor de sist este evitat de clasa politica actuala in campania pentru alegerile Europarlamentare, iar societatea civila trage un semnal de alarma fata de efectele fracturarii hidraulice dovedite deja in SUA fara umbra de indoiala si reflectate in studii stiintifice recunoscute la nivel mondial.

Societatea civila atrage atentia si asupra noilor acorduri ce se negociaza in secret intre SUA si UE, respectiv intre Canada si UE, care au fost create special pentru a oferi companiilor ceea ce isi doresc, adica eliminarea oricaror cerinte de protectie sociala, a consumatorilor si a mediului, si a sanctiunilor aplicate pentru orice incalcari ale acestor drepturi.

Viitorul Parlament European are nevoie de deputati europeni, care vor lupta pentru interesul public, independent de orice interese corporatiste, deputati care sa ia pozitie in favoarea cetatenilor si pentru democratie, impotriva influentei excesive a lobby-ului care sprijina bancile si marile corporatii, eurodeputati care sa sustina un moratoriu asupra fracturarii hidraulice de mare volum si care sa se opuna tentativelor din partea companiilor de petrol si gaze de a pune in pericol sau sub semnul intrebarii legislatia noastra de mediu.

Facem apel la toti candidatii pentru Parlamentul European:

– Sa-si exprime in mod public opozitia fata de extractia combustibililor fosili neconventionali si fata de fracturarea hidraulica;
– Sa sustina angajarea Europei intr-o tranzitie energetica reala spre energiile nepoluante si regenerabile;
– Sa respinga acordurile comerciale si de investitii in curs de negociere, precum si orice clauze care dau drepturi superioare investitorilor;
– Sa poarte insigna “Europa Fara Fracturare” pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

In acest scop vom contacta fiecare candidat in parte si vom solicita o pozitie cu privire la folosirea metodei de fracturare hidraulica de mare volum si cu privire la problematica mai larga a exploatarii hidrocarburilor neconventionale.

Pe portalul www.StopFracturare.ro va fi actualizata zilnic lista candidatilor care sprijina cetatenii europeni in apararea drepturilor fundamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.