Frenezie electorala de Ziua Mediului

0
301

Pamintenii sarbatoresc azi Ziua Mediului. In vreme ce in restul lumii oamenii organi-zea-za manifestatii impotriva incalzirii globale, a marilor poluatori sau a uciderii animalelor salbatice, in Ro-ma-nia, politicienii sint vioara intii a manifestarilor. Toti se in-trec azi in curse pe bicicleta, desi in celelalte zile folosesc masini cu motoare puternice.

Alaturi de ei, o seama de eco-lo-gisti frenetici care se pricep doar la a stringe gu-noa-ie vor intregi zgomotoa-sele evenimente „verzi” de astazi. Este enervant ca toti sarbatoresc as-tazi, urmind ca de miine sa se in-toar-ca la activitatile lor poluante. Ca sa va faceti o idee despre duplici-ta-tea celor care vor prezenta astazi me-sajul ecologist, va reamintim un epi-sod petrecut anul trecut de Ziua Me-diului. Intr-o reuniune pompoasa des-fasurata la Palatul Parlamentului, un ti-nar „ecologist” tinea un discurs cri-tic la adresa celor care folosesc ma-sini de teren, extrem de poluante. Me–saj corect, daca seful organizatiei in care activa „ecologistul” nu ar fi fost posesorul un model nou-nout… de SUV.

PENTRU IMAGINE. Mi-nis-trul Mediului si Gospodaririi Durabi-le, un tip interesat foarte mult de pro-pria-i imagine, va participa azi la nu mai putin de trei evenimente. De di-mineata, Korodi merge sa stringa gu-noaie (activitate care nu are multe in comun cu ecologia). Dupa-amiaza, ministrul este invitat de unul dintre cei mai mari poluatori din Romania la o cursa pe biciclete, in scopul promovarii acestui mijloc de transport. Seara, Korodi da startul campaniei „Stinge lumina!”, la care vor partici-pa 20 de orase din tara. Cine va mai tine minte, intre atitea evenimente „verzi”, ca nu cu mult timp in urma mi-nistrul Mediului se declara un fan al… energiei nucleare. Si cui ii mai pasa ca Attila Korodi, desi utili-zea-za un autovehicul hibrid, face ne-nu-marate deplasari in tara cu… elicopterul.

MERSUL PE BICICLETA. De demagogie da dovada si prim-mi-nistrul Calin Popescu Tariceanu. Mare iubitor de masini puternice, Tariceanu a venit anul acesta, de doua ori, la Guvern cu scuterul si cu bicicleta. Premierul si-a sfatuit ie-ri ministrii sa vina la serviciu cu bi-cicleta sau chiar pe jos. Evident, doar azi, cind presa va fi la datorie pen-tru a-i filma. In rest vor folosi li-mu-zine cu motoare puternice. O se-rie intreaga de alte institutii admini-s-trative au cerut salariatilor sa vina azi la serviciu pe jos. Ce se intimpla de miine incolo nu mai conteaza. Se asteapta ca si presedintele Traian Basescu si alti politicieni demagogi sa adreseze un mesaj „verde”.

EVENIMENTE CU ADE-VA-RAT GREEN. Pe linga masi-nariile de zgomot electoral, Ziua Mon-diala a Mediului va fi sar-ba-to-ri-ta si de cei care sint cu adevarat ecologisti, traind responsabil si cu grija fata de mediu. O serie intreaga de organizatii neguvernamentale ecologiste, ambasade si institutii care activeaza in domeniu vor organiza marsuri, manifestari, con-cursuri, simpozioane, sesiuni de dis-cutii si altele. Ziua Mondiala a Mediului, instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm, reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP). Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pentru a nu-l distruge in perspectiva generatiilor viitoare. In multe tari, acest eveniment este utilizat pentru a atrage atentia politicienilor si a populatiei de rind asupra pro-blemelor de mediu existente pe plan local, national si regional.

Ora Pamintului, reeditata

Ora Pamintului va fi reeditata azi, bucurestenii fiind invitati de Ministerul Mediului sa stinga lumina la ora 21:30. Palatul Parlamentului se va alinia campaniei „Stinge lumina ca sa protejezi planeta!” prin intreruperea progresiva a functionarii iluminatului festiv exterior al imobilului intre orele 21:30 si 22:30. Evenimentul isi pro-pune sa incurajeze reducerea consumului de energie, dar si utilizarea becurilor economice si re-ci-clarea acestor surse de iluminat, alaturi de Bucuresti, gestul simbolic urmind sa fie marcat si de alte orase ale Romaniei, la aceeasi ora.
Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.