Sute de locuitori au fost evacuati in ultimele doua zile din Marea Britanie si Olanda, dupa alertele lansate cu prilejul puternicei furtuni din Marea Nordului.
Autoritatile au anuntat totusi, ieri, ca scenariile cele mai pesimiste nu s-au adeverit si ca riscurile au scazut odata cu depasirea punctului de maxima intensitate a furtunii.
Circa 500 de persoane si-au petrecut noaptea de joi spre vineri in refugii, pe coasta de est a Angliei, iar altii s-au refugiat la primul etaj al casei. Agentia de mediu publicase in ajun opt avertismente pentru inundatii si avertizase impotriva unui „pericol extrem la adresa vietii si proprietatilor” in zonele de coasta din Norfolk si Suffolk, precum si in Kent si Essex. Barajul pe Tamisa a ramas inchis, din precautie, vineri dimineata, iar autoritatile supravegheau situatia, mai ales in Kent.
Furtuna nu a cauzat pierderi mari nici in Anglia, nici in Olanda, unde pentru prima data au fost inchise toate ecluzele. Portul Rotterdam a fost insa inchis traficului pana vineri seara. Digul Maeslant, care protejeaza cel mai mare port din Europa, a fost si el inchis, pentru prima oara de la constructia sa de acum 10 ani. Supravegherea zonelor de coasta a fost ridicata vineri dimineata, cu exceptia regiunilor din nord, iar circulatia feriboturilor a fost reluata.
Coasta germana la Marea Nordului inregistra, vineri dimineata, rafale de vant cu viteze de pana la 130 km/h. Furtuna afecta vineri si vestul Danemarcei, cu rafale de vant de pana la 25 de metri pe secunda de-a lungul coastelor de la Marea Nordului. Nivelul apelor a crescut la circa 1,5 metri peste nivelul normal pe coasta de vest.
Sursa: Evenimentul Zilei