Fumezi narghilea? Risti sa te imbolnavesti de cancer

Fumezi narghilea? Ri?ti s? te îmboln?ve?ti de cancer
Fumezi narghilea? Risti sa te imbolnavesti de cancer
Fumezi narghilea? Risti sa te imbolnavesti de cancer

Fumatul din narghilea, tot mai popular azi in Occident, prezinta riscuri mari pentru sanatate. In timpul acestei activitati sunt produse substante chimice cancerigene, asociate cu un risc marit de leucemie, arata un studiu recent realizat de cercetatorii americani de la San Diego State University, precizeaza descopera.ro.

Fumatul narghilelei ii expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arata ca favorizeaza aparitia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei.

Benzenul este un compus toxic intalnit in tutun si carbune. In clasificarea U.S. National Toxicology Program, el este incris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce inseamna ca s-a demonstrat deja ca produce cancer la oameni. Conform datelor OMS, nu exista un nivel sigur de expunere la acest compus.

Studiul cercetatorilor de la San Diego State University, publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenil-mercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urina provenite de la 105 fumatori de narghilea si 103 nefumatori.

Mostrele au fost prelevate inainte si dupa participarea la o intrunire la care se fumasera din narghilea, fie intr-un bar ce oferea aceasta activitate, fie intr-o locuinta particulara.

Rezultatele au aratat ca nivelul de SPMA la fumatorii de narghilea a crescut de 4,2 ori dupa ce fumasera intr-un bar si de 1,9 ori dupa ce fumasera intr-o casa particulara.

Spre surprinderea cercetatorilor, chiar si cei care nu fumasera, dar participasera la aceste intalniri, au prezentat o crestere de 2,6 ori a aportului de benzen. Acest fapt arata ca si nefumatorii inhaleaza cantitati mari de substante toxice si cancerigene generate prin arderea carbunelui si a tutunului.

Multi nu constientizeaza pericolele acestei activitati, spun oamenii de stiinta.Publicul are convingerea (gresita) ca a fuma narghilea este mai putin nociv decat a fuma tigari, din diferite motive, unul dintre ele fiind ca fumul este trecut prin apa, iar oamenii au impresia ca apa dizolva si retine substantele nocive din tutun.

De vreme ce nu exista un nivel sigur de expunere la benzen – ceea ce inseamna caorice doza poate fi daunatoare -, cercetatorii au facut un apel la impunerea unor masuri de reglementare, pentru reducerea expunerii la toxinele (inclusiv benzen) din tutun si carbune. Autorii studiului au testat si alte substante cancerigene prezente in organism dupa fumarea narghilelei, iar rezultatele urmeaza sa fie publicate in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *