In India, autoritatile sunt ingrijorate dupa ce expertii au constatat ca poluarea fluviului Gange atinge cote alarmante. Pentru rezolvarea acestei probleme vor trebui cheltuite milioane de dolari.
Relatia dintre indieni si Gange este una mistica- pentru ei, apa este divinizata. Gange, sau Ganga – zeita adorata de hindusi in mitologia hindusa – de unde i se trage si numele, a ramas pentru majoritatea populatiei din India un fluviu sacru. In fiecare zi, cel putin 60 de mii de oameni iau parte la ritualul baii sfinte: o singura intrare in fluviu, spun credinciosii hindusi, sau o singura picatura de apa bauta din apele sale este suficienta pentru purificarea pacatelor.
In ultima vreme, insa, acest loc ofera un peisaj dezolant: ritualuri stravechi rostite printre tonele de gunoaie; imaginea bivolilor murdari care se scalda in apele Gangelui alaturi de credinciosii hindusi. Cadavrele oamenilor sunt arse, iar cenusa este aruncata tot in Gange, dupa un adevarat ritual. Expertii au ajuns la concluzia ca poluarea fluviului, chimica si organica, este foarte mare. Flora si fauna sunt grav amenintate, la fel si sanatatea oamenilor: peste 100 de mii de oameni sufera si mor in fiecare an de de holera, dizenterie si alte boli.
Un raport dat publicitatii arata ca cele 27 de orase situate de-a lungul fluviului Gange sunt afectate poluarea agresiva in proportie de 88 la suta. Efectele nocive mai sunt provocate de industrie si de reziduurile menajere care, de cele mai multe ori, ajung tot in apele batranului fluviu.
Sursa: TVR