Gaura neagra gigantica, in centrul galaxiei noastre

Noile observatii facute de astronomi cu ajutorul unor telescoape de ultima generatie asupra centrului Caii Lactee au condus la o descoperire epocala.
gaura neagra in centrul galaxiei
Undeva in centrul propriei noastre galaxii, se pare ca actioneaza cea mai mare gaura neagra observata vreodata in Calea Lactee, relateaza Fox News. Acesta este, de fapt, si cea mai apropiata gaura neagra fata de planeta noastra. Cercetatorii, care recunosc ca nu stiu inca daca avem vreun motiv de ingrijorare, afirma pe de alta parte ca aceasta este o ocazie nesperata de a face noi studii si observatii asupra acestei imense desfasurari de forte cosmice.

“Sunt de-a dreptul stupefiat! Inca nu stim daca avem vreun motiv de ingrijorare datorita vecinatatii fara precedent fata de o astfel de gaura neagra. Totusi, fiind cea mai apropiata gaura neagra de planeta noastra, avem acum ocazia nesperata de a face noi studii si observatii asupra sa”, in incercarea de a intelege cum afecteaza aceste obiecte galaxiile, a declarat Shepherd Doleman, unul dintre oamenii de stiinta implicati in studierea noului fenomen. Cercetatorul a tinut sa sublineze ca “acesta este cel mai bun candidat in materie de gauri negre pe care il avem in intreg universul” pentru efectuarea de observatii astronomice. “Singura problema pe care o avem atunci cand observam aceasta sursa, este aceea ca trebuie sa privim prin galaxia noastra. Este o binecuvantare ca se afla atat de aproape, dar este totodata un blestem intrucat este ascunsa de gaz si praf cosmic”, a adaugat Doleman.

Nou descoperita gaura neagra, ce are o masa de patru milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui, a fost botezata de astronomi Sagittarius A, datorita apropierii sale de constelatia Sagetatorului. Masa, precizeaza Fox News, este determinata de astronomi in functie de efectul colosalului obiect asupra stelelor care orbiteaza in apropierea centrului galactic. In ceea ce priveste diametrul lui Sagittarius A, echipa a descoperit ca acesta este de 50 de milioane de km. Aceasta marime “redusa” indica faptul ca masa centrului galactic este inca si mai densa decat se credea in urma masuratorilor anterioare. Acest fapt, sustin cercetatorii, demonstreaza inca o data ca obiectul ascuns acolo trebuie sa fie o gaura neagra, pentru ca in prezent nu exista nici o alta explicatie rezonabila pentru care o masa atat de densa este cuprinsa intr-un spatiu atat de mic.
Sursa: Ziua

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente