Ghetarii de la Polul Nord au inceput sa se topeasca

Cercetatorii europeni intorsi dintr-o expeditie arctica spun ca suprafata acoperita cu gheata s-a redus cu un milion de kilometri patrati

Vasul „Tara”, care a efectuat misiunea stiintifica europeana „Damocles”, s-a intors saptamana trecuta din expeditia la Polul Nord. Cercetatorii francezi aflati la bord au adus informatii noi despre efectele incalzirii globale. Ei spun ca blocurile de gheata se afla deja intr-un proces de topire, iar dezghetul avanseaza mult mai rapid decat pana acum.

Cercetatorii prognozeaza ca anul 2008 va fi critic la toate capitolele. Daca in ultimii 20 de ani s-au topit 40% din ghetarii arctici, in anii care vor urma situatia se va inrautati. „Vara lui 2007 a fost marcata de retragerea masiva a ghetii, ceea ce noi anticipaseram ca se va intampla. Acum am observat ca procesul topirii ghetarilor e de trei ori mai rapid decat prognosticasem noi”, a declarat Jean-Claude Gascard, coordonatorul expeditiei Damocles, care monitorizeaza efectele schimbarii climatice din zona Oceanului Arctic.

De pilda, in septembrie 2007, masuratorile aratau ca gheata mai acoperea doar 4,13 milioane de kilometri patrati, fata de 5,3 milioane cati erau in 2005. „Topirea de anul acesta ar putea determina reducerea suprafetei cu inca un milion de kilometri patrati, pana la toamna”, a spus cercetatorul.

Traseul, mult mai usor decat acum doua secole

Gascard a spus ca vasul cu care au calatorit cercetatorii a putut sa traverseze Oceanul Arctic in 16 luni, cu jumatate mai putin decat o faceau norvegienii in secolul al XlX-lea. Echipajul a vrut sa urmeze traseul exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, care a traversat oceanul de la Polul Nord cu vasul Fram, la sfarsitul secolului XlX.

„Reducerea intensitatii frigului in ultimii 20 de ani corespunde cresterii tempe-raturii medii anuale cu un grad Celsius”, detaliaza profesorul Gascard. Echipa a inregistrat insa o crestere a temperaturii cu 10 grade Celsius la altitudini cuprinse intre 500 si 1.000 de metri.

Intr-un jurnal de impresii, pu-blicat recent, cercetatorii povestesc despre aventurile lor de la Polul Nord. „Am cre-zut ca vom anula expeditia de cum am sosit”, povesteste Bru-no Vienne, unul dintre te-merari. „Venisem cu o atitu-dine aroganta, doar eram imbarcati pe un spargator de gheata. Dar cand un bloc de gheata s-a sfaramat in mii de bucati am crezut ca cineva ne incearca pute-rile inainte sa ne permita sa intram in sanctuar”, mai spune Vienne.

Luna plina influenteaza ghetarii

Cer-cetatorii isi amin-tesc ca la Polul Nord vantul si luna plina au un rol important in miscarea ghetii. „E ca intr-un joc de pocher, nimic nu e si-gur. Intr-o zi eram inconjurati de multe blocuri de gheata, care ne dadeau fiori, iar a doua zi copcile folosite drept toalete dispareau”, po-vesteste Deny Bourget, medicul echipajului. Seful expeditiei, Grant Redvers, a promis ca expeditiile la Polul Nord vor continua, pentru ca oamenii trebuie sa fie constienti de ce se intampla in jurul lor.

Expeditia a fost sponsorizata de „AgnesB”

Sponsorul expeditiei de la Oceanul Arctic a fost creatoarea de moda Agnes Trouble, o frantuzoaica nascuta la Versailles. Cunoscuta ca Agnes B, desig-nerul si-a facut un renume din a croi haine pentru diverse proiecte sociale. Ca patron al expeditiei, Agnes B a ajutat la amenajarea vasului, construit de fiul ei, astfel incat acesta sa indure lunile geroase de la nord.

Creatoarea a spus ca s-a hotarat sa dea banii pentru expeditie, deoarece are un pronuntat gust pentru aventura mostenit de la bunicul sau. In plus, ii plac foarte mult romanele scriitorului francez Jules Verne, mostenite tot de la bunicul sau, ucis in timpul Primului Razboi Mondial. „Am botezat vasul -Tara- pentru ca e o poveste pe care ar trebui sa o impartasim familiilor noastre. -Tara- se refera la plantatiile din romanul lui Margaret Mitchell -Pe aripile vantului-„, arata Agnes B. Hainele lui Agnes B sunt purtate de celebritati precum Yoko Ono, Thom Yorke, Helena Bonham Carter, David Bowie si Natalie Portman.

Problema mediului e problema viitorului umanitatii, iar secolul XXI ar trebui sa fie un secol al actiunii pentru protejarea mediului

Agnes Trouble,
designer

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *