GRAVIA: Importanta intemeierii lampii cu energie cinetica

Importanta intemeierii conceptului lampii cu energie cinetica, Gravia, a uimit atat juratii cat si multimea adunata la Conferinta Gadget-urilor Greener, castigand un loc doi in competitia proiectelor.

Creata de Clay Moulton, Gravia evoca liniile clasice ale unui pendul intr-o estetica moderna si foloseste energia cinetica produsa de om pentru a lumina.

Este un concept fantastic, dar si unul care a starnit de curand dezbateri aprinse, cu privire la faptul daca este sau nu posibil sa construiesti in zilele noastre o asemenea lampa, cu tehnologia disponibila.

Principala idee este aceea ca lumina este produsa in momentul in care utilizatorul ridica greutatile de la baza spre varful lampii. In timp ce masa coboara usor, invarte un rotor (corp de rotatie). Energia creata de aceasta miscare este exploatata de un mecanism interior pentru a produce electricitate. Zece led-uri de productie lumineaza coloana de acrilic, cu o lumina difuza (600-800 lumeni) pentru aproximativ patru ore.

In ciuda indoielilor asupra fezabilitatii lampii, juriul a fost atras de vizionar, de nerealist. A fost placuta ideea de consumator initiat in tainele energiei, o interactiune om-masina pe care Moulton o sugereaza: „mult mai complicata decat aceea de a apasa un intrerupator, dar totusi o interactiune care poate deveni o rutina acceptabila si chiar placuta, ca si activitatea de a face o cafea buna„.

Moulton numeste Gravia o provocare conceptuala pentru led-urile de iluminat, recunoscand limitele led-urilor pe curent.
Designul este intr-o faza de dezvoltare bazata pe tehnologia unui viitor nu foarte indepartat. Desenand conceptul de-a lungul timpului si pastrand esantioane din trecut, Moulton priveste mai departe, prin durabilitatea Gravia, estimand ca mecanismul poate avea o durata de viata de pana la 200 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *