Calatoria cu avionul

Tot mai multi turisti zboara cu avionul pe distante lungi. Turismul intercontinental a crescut intre anii 1985 si 1996 cu 73 de procente. Conform Organizatiei Mondiale a Turismului, in curand, din trei calatorii spre destinatiile de vacanta, una va fi efectuata cu avionul. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) apreciaza in raportul aparut in 1999 si intitulat „Aviation and the Global Atmosphere” ca emisiile anuale rezultate de pe urma transportului aerian vor creste cu trei procente. Asta inseamna ca ele se vor dubla la fiecare 23 de ani!

Consecinte problematice
In afara zgomotului produs de avioane, aceasta tendinta duce si la alte probleme:
– Emisiile de dioxid de carbon produse de avioane sunt extrem de nocive pentru clima, acest gaz de sera fiind emis la o altitudine mare la constructia unui avion sunt folosite materii prime cu o intensitate energetica ridicata.
– Prin construirea si extinderea aeroporturilor creste suprafata folosita de teren.
– Deseori se ajunge la o supra-incarcare a localitatilor-tinta: „disparitia plajelor din pricina eroziunii si inundatiilor, salinizarea surselor de apa potabila, poluarea ecosistemelor din zonele de coasta, distrugerea infrastructurii in urma furtunilor tropicale si pierderile masive de peisaje naturale ameninta viata si durabilitatea industriei turistice a multor insule mici.”

„Un pasager al unui avion civil produce la fiecare ora de zbor la fel de multe emisii de gaze de sera cat o persoana din Bangladesh intr-un an.”
Manfred Treber von Germanwatch.

Sursa: IPCC, Special Report. The Regional Impacts of Climate Change: Summary, 1997; cit. dupa: Norbert Suchanek, Die dunklen Seiten des globalisierten Tourismus; in: Aus Politik und Zeitgeschichte 47/2001, p. 33.

Attila Kovacs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *