Clima „poate devasta recolte”

Schimbarea climei poate cauza daune asupra recoltelor din sudul Asiei si Africii in urmatorii 20 de ani, ne arata un studiu din revista „Science”.

Descoperirile ne sugereaza ca sudul Africii poate pierde pana in 2030 mai mult de 30% din recolta sa principala, cea de porumb.

In sudul Asiei pierderile produselor de baza, precum orezul, meiul si porumbul, ar putea ajunge pana la 10%, precizeaza acelasi raport.

Efectele asupra acestor doua regiuni pot fi catastrofale, daca nu se iau masuri efective in vederea adaptarii la schimbarea climei.

Majoritatea din miliardul de saraci depind de agricultura pentru trai. Si totusi, spune autorul principal, David Lobell, in acelasi timp „activitatea umana este cea mai vulnerabila la schimbarile climatice”.

Cercetatorul de la Universitatea Stanford din California, Statele Unite, a adaugat: ” A intelege unde aceste amenintari climatice vor fi mai devastatoare, asupra caror recolte si pe ce durata, va fi elementul central in eforturile noastre in lupta cu foametea si saracia in urmatoarele decenii.”

Pierderi „devastatoare”

Studiul a folosit modele pe computer pentru a evalua impactul schimbarii climatice asupra agriculturii din 12 regiuni ale lumii, unde locuieste majoritatea oamenilor malnutriti. Acestea includ Asia, Africa sub-Sahariana, Caraibele si America Centrala si de Sud.

„Pentru a identifica care recolte din care regiuni sunt cele mai amenintate pana in 2030, am combinat proiectii ale schimbarilor climatice cu informatii despre hrana oamenilor saraci, si legaturile din trecut dintre recoltele din agricultura si climatul schimbator”, a explicat Dr Lobell.

Cantitatea si viteza efectelor asupra agriculturii i-au surprins pe oamenii de stiinta.

„Pentru fermierii saraci, la limita existentei, aceste pierderi pot fi cu adevarat devastatoare” spune co-autorul Marshall Burke, tot de la Universitatea Stanford.

Toate previziunile prevad ca vor exista efecte adverse asupra porumbului in sudul Africii si asupra orezului din Asia de sud-est, dar imaginile sunt mai putin precise in ceea ce priveste alte regiuni, precum parti din vestul Africa unde impactulm pe care il va avea incalzirea globala asupra climatului local,este inca incert.

Investitie primara

„Pentru aceste regiuni, jumatate dintre previziuni spun ca va fi mai umed, iar jumatatea cealalta prevede opusul”, a spus Dr Burke.

„Ca rezultat, studiul nostru creste posibilitatea unor impacturi mai grave in aceste regiuni, insa cu mai putina siguranta decat in alte regiuni.”

Unele regiuni in dezvoltare, precum regiunile temperate cu culturi de grau din China, ar putea chiar profita in scurt timp de schimbarea climei, a adaugat el.

Pentru ca, de obicei, e nevoie de 15 pana la 30 de ani ca investitiile majore in agricultura sa fie indeplinite, munca trebuie sa inceapa curand pentru a ajuta fermierii care fac agicultura de subzistenta sa-si creasca productia sau sa isi schimbe culturile, spune studiul.

In timp ce transformari relativ ieftine, precum schimbarea agriculturii sau a sezoanelor de cultivare, ar putea echilibra pierderile, „cele mai mari beneficii vor rezulta din masuri mai costisitoare, care includ dezvoltarea unor noi varietati de recolte si extinderea sistemelor de irigatii”, a scris autorul.

Sursa: BBC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *