Greenpeace a depus plangere la Bruxelles impotriva centralei nucleare slovace de la Mochovce

greenpeace nuclearAsociatia ecologista Greenpeace a anuntat vineri ca a depus o plangere pe langa Comisia Europeana in care acuza statul slovac ca a acordat ajutoare ilegale pentru extinderea centralei nucleare de la Mochovce, din vestul Slovaciei, relateaza AFP.

”Autoritatile slovace au luat masuri ce provoaca o distorsiune pe piata pentru a convinge grupul de electricitate slovac sa participe la un proiect fara de care n-ar fi fost viabil si atractiv”, a afirmat Greenpeace intr-un comunicat.

Un purtator de cuvant al executivului comunitar nu a vrut sa faca vreun comentariu imediat, indicand pur si simplu ca serviciile europene din domeniul concurentei nu au primit inca plangerea.

Principalul producator de electricitate din Slovacia, Slovenske Elektrarne, detinut in proportie de 66 % de catre Enel /italian/ si 33 % de catre statul slovac, a prevazut extinderea pana in 2013 a centralei de la Mochovce cu doua transe nucleare suplimentare. Aceasta va compensa inchiderea, pana la sfarsitul acestui an, a doua transe nucleare intr-o alta centrala a tarii, la Jaslovske Bohunce /vest/.

Slovacia s-a angajat sa dezafecteze aceste doua reactoare, de tip sovietic, pentru a intra in Uniunea Europeana in 2004.

AFP noteaza ca aceasta nu este prima actiune Greenpeace impotriva centralei de la Mochovce. La inceputul lunii martie, circa treizeci de militanti ai Greenpeace au blocat o filiala vieneza a bancii austriece Erste Bank care participa la finantarea proiectului.

ROMPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *