Conform unui studiu european, in 2010, municipiile din tara noastra produceau in medie 365 kg de deseuri pe cap de locuitor. Numai 1% din intreaga cantitate era reciclata, iar restul de 99% ajungea la gropile de gunoi. Spre deosebire de Romania, Germania recicla 45% din deseurile municipale, Belgia – 40%, Slovenia – 39%, Suedia – 36%, Irlanda – 35%, iar Olanda – 33%. Recent, Comisia Europeana a reluat tema reintroducerii deseurilor in circuitul economic. In Medgidia, firma de salubritate doreste sa ia in subordine Groapa de gunoi din oras, pentru a o inchide.
“Am depus o solicitare de inchidere catre APM Constanta, ulterior ne-a fost transmisa o adresa cu care noi nu am fost de acord, prin care ne solicitau sa luam probe de sol suplimentare, lucru imposibil in acel moment. Pana in prezent nu am mai primit niciun raspuns de la APM referitor la inchiderea depozitului de deseuri.” a declarat Gabriel Constantinescu, reprezentant G.B.I. Romania Service.
Expertii Comisiei Europene au constatat ca statele membre cu cele mai bune performante recicleaza in proportie de pana la 70% si nu ingroapa aproape nimic. Altele, in schimb, continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste trei sferturi din propriile deseuri.