Gunoaie la mixt

In spatele blocului, in perimetrul destinat gunoaielor menajere, pisicile din cartier iau pranzul, infulecand disperate din resturile carate din tomberoane. In zona Craiovei, hartia inca se arunca laolalta cu PET-urile, iar cojile de cartofi sunt lasate la gramada cu farfuriile sparte sau cu un aparat defect, abandonat de proprietari.

Eurocontainere in culori: pentru plastice si PET-uri, de un fel, pentru hartie, de alt fel sau pentru ce ramane de la mancare, de alt fel. Asa ar trebui sa arate, in virtutea normelor ecologice, europubelele de dupa blocuri: de culori diferite, ca omul sa stie macar, chiar daca se va conforma abia dupa luni bune de autoeducatie, ca are de ales. In cartiere insa, chiar si in cele centrale, totul arata neschimbat. In locul uriaselor containere din tabla ruginita, inlocuite cu ceva ani in urma, sunt acum pubelele din fier zincat, in care locatarii arunca toate rebuturile: resturi de mancare, sticle de plastic, care se degradeaza in sute de ani, haine, cutii, si nu numai. Dimineata, inainte ca echipele de la Salubritate sa ridice gunoiul, pungi sau cutii zac pline in tarcurile destinate resturilor menajere. „Asa stim noi sa aruncam gunoiul. Pai de ce sa-l punem direct in tomberon? Mai bine il aruncam langa. Ca tot platim serviciile, nu? Cat mai putina responsabilitate pe capul nostru, daca se poate”, se plange o locatara din Valea Rosie.

Sticlele dispar peste noapte

„Noi am montat pana acum vreo 200 de eurocontainere in mai toate cartierele, chiar si in Craiovita sau 1 Mai. Cele pentru plastic si PET-uri au capac galben, iar cele pentru hartie sunt albe. Pentru fiecare exista cateva centre autorizate de reciclare. Pana la sfarsitul anului, speram sa montam 400. Insa, sticlele de plastic sunt stranse intotdeauna de romi. Sa nu mai spun ca oamenii nu selecteaza deseurile si le arunca pe toate in acelasi loc”, a declarat directorul executiv de la Salubritate, Sorin Ciobanu. Practicile mioritice isi lasa amprenta in fiecare cartier. „Sunt multi locatari care isi strang resturile in sacii negri, menajeri cu care ne-am obisnuit de cativa ani, fara sa le selecteze: sunt puse laolalta pungi, oase, sticle, cutii de suc sau de bere, pampersi, ziare. Dar intai, eu consider ca ar trebui sa avem eurorecipientele de culori diferite. Cu siguranta, in timp ne vom obisnui sa le selectam”, a spus Lacrimioara Popescu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *