Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice. INFOGRAFII

Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice. INFOGRAFII
Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice. INFOGRAFII

In Romania exista 210 situri contaminate, in care poluarea este dovedita cu ample analize de mediu. Alte 1.183 sunt potential contaminate, adica exista informatii privind poluarea, insa fara analizele omologate.

Exista un singur judet in Romania cu pamanturi perfect curate, in care nu se regasesc nici situri contaminate, nici potential contaminate, iar acela este Vasluiul. Locuitorii din celelalte 40 de judete ale Romaniei, plus Municipiul Bucuresti, traiesc in apropierea a cel putin un sit potential contaminat. Podiumul poluarii este ocupat de Hunedoara, cu 41 de situri contaminate, Caras Severin – cu 33 de situri – si Cluj, cu 19 situri contaminate.

La nivel national exista 210 situri contaminate – adica ariile respective au fost testate si poluarea este dovedita – si alte 1.183 de situri potential contaminate. Acestea din urma sunt definite in Strategie Nationala privind Siturile Contaminate si Potential Contaminate adoptata in august 2015 de Guvernul Romaniei drept situri despre care exista informatii ca acolo au fost desfasurate in trecut activitati poluante, insa nu au fost efectuate testele necesare (bilant de mediu nivel II sau raport de evaluare a riscului) pentru a se dovedi contaminarea. Nu sunt incluse insa si terenurile vecine unui sit contaminat care, spun expertii in soluri, ar trebui catalogate automat drept situri potential contaminate pentru ca este imposibil de crezut ca agentul toxic nu a migrat si in siturile invecinate.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *