Festivalul HABITAT si CETATEAN (16 septembrie – 8 octombrie 2007)

habitat si cetatean
Asociatii nonprofit pregatesc a V-a editie a Festivalului HABITAT SI CETATEAN prin desfasurarea unui program complex de informare si educatie ecologica si civica in cadrul unui parteneriat al institutiilor publice cu raspunderi in domeniu si reprezentanti ai societatii civile.

Vremea si vremurile ne incearca tot mai des fiinta si modul de viata. Cat nu e prea tarziu, sa gasim impreuna drumul si relatiile optime de convietuire pe felia noastra de pamant. Cetatean sau demnitar, esti invitat sa ne cunosti, sa ne fii alaturi…

Daca aveti intrebari,
Sunati-ne la 0727.769.509 sau scrietine-ne pe [email protected]
Pagina oficiala a festivalului: www.ecomagazin.ro/hc2007

Downloadeaza afisul H&C 2007: PDF sau JPG (poza)
Cuvant de (aproape) inceput/AID-MEMOIR Situatia Festivalului HABITAT SI CETATEAN 2007
Cuvant de (aproape) final al Festivalului HABITAT SI CETATEAN 2007
Diplome de excelenta ale Festivalului HABITAT SI CETATEAN 2007

Promoveaza evenimentul pe site-ul tau:

habitat si cetatean

Cat nu e prea tarziu, sa gasim impreuna drumul si relatiile optime de conventuire pe felia noastra de pamant. Cetatean sau demnitar, esti invitat sa ne fii alaturi pentru:

Agenda festivalului Habitat si Cetatean 2007:

Ziua Internationala a Protectiei Stratului de Ozon ( duminica 16 septembrie) – Fundatia Floare de colt, Agentia Pentru Protectia Mediului Bucuresti;
Ziua Mondiala a Geologiei (marti 18 septembrie) – Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Muzeul Geologic Bucuresti;
Ziua Bucurestilor (joi 20 septembrie) – (ONG? sau Fundatie?), SC Millenium Communications, Primaria Municipiului Bucuresti;
Ziua europeana fara masini (sambata 22 septembrie, vezi www.mobilityweek.eu) – Asociatia ASU, Automobil Clubul Roman, Brigada de Politie Rutiera Bucuresti;
Ziua Ziua Mondiala a Curateniei (dumineca 23 septembrie) – Asociatia ECOPOLIFE, Primariile de sectoare, Societatile de salubritate;

Ziua Mondiala a Habitatului (luni 1 octombrie) – Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile;
Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor (joi 4 octombrie) – Asociatia Vanatorilor si Pescarilor, ROMSILVA RA;
Ziua Nationala a Sportului pentru Toti (sambata 6 octombrie) – Federatia Romana Sportul pentru Toti, Directia pentru Sport a Municipiului Bucuresti, Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman;
Ziua Mondiala pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale (luni 8 octombrie) – Fundatia Terra Mileniul III, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti.

Afla mai multe despre ce sarbatorim intre 16 septembrie – 8 octombrie

16 septembrie – Ziua Internationala a Protectiei Stratului de Ozon
18 septembrie – Ziua Mondiala a Geografilor
20 septembrie – Ziua Bucurestilor
22 septembrie – Ziua europeana fara masini
23 septembrie – Ziua Mondiala a Curateniei

25 septembrie – Ziua Internationala a Mediului Marin
26 septembrie – Ziua Mondiala a Muntilor Curati
1 octombrie – Ziua Mondiala a Habitatului
4 octombrie – Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor
6 octombrie – Ziua Nationala a Sportului pentru Toti
8 octombrie – Ziua Mondiala pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale

Saptamana Europeana a Mobilitatii 2007 Ecologia incepe cu spalatul mainilor sau plantarea unui pui de pom, prin depunerea unei hartii sau a unei butelii de plastic (PET) la pubela care le-a fost destinata, cu respectul pe care il acorzi semenilor tai care iti respecta linistea, familia, casa, orasul si…planeta albastra.

Manifestarea se foloseste de un pretext, sarbatorirea „ZILEI MONDIALE A HABITATULUI„, care a fost si este un priliej de cunoastere a habitatelor, concept pe care dictionarele il explica prin „Biotop (mediu de viata care prezinta conditii in general unitare) si prin extindere, ansamblul conditiilor de viata, de locuit”.

Cunoasterea si mediatizarea situatiei habitatelor naturale, a problemelor socialeconomice pe care viata le-a pus in fata locuitorilor Deltei Dunarii si prezentarea variantei de studiu lansata de Primaria sectorului 1 pentru Zona Metropolitana Bucuresti, au fost principalele teme ale primei editii a festivalului, in 2003

In 2004 tema initiala a constat in atragerea si implicarea societatii civile din Romania si Ucraina, pentru protejarea Deltei Dunarii in urma continuarii canalului Bastroe. Deasemena, in masura in care trebuiau luate decizii administrative, implicit politice in cazul Pasajului Basarab sau al Catedralei Mantuirii Neamului, consideram necesara o confruntare a opiniilor, o dezbatere publica cu participarea specialistilor si a societatii civile.

In 2005, natura dezlantuita (si nu numai ea) ne-a aratat cat de departe suntem, oamenii si mediul in care traim, de ceea ce ar trebui sa fim, sa ingrijim, sa facem. Lasand specialistilor si administratiei grelele probleme ale societatii, organizatiile neguvernamentale pot veghia si determina decizii politico-economice luate pentru calitatea mediului si a vietii cetatenilor, si in general pentru dezvoltarea durabila a habitatului.

Pentru 2006 am renuntat la tematici ambitioase si am cautat sa informam populatia, sa apropiem partile, sa facilitam contactul si dialogul intre toti actorii vietii sociale.

Anul 2007 a inceput si probabil ca se va continua si in cei viitori, cu schimbari „istorice” de clima. Vom plati toti alterarea mediului, indiferent de cine o produce. Dar ca sa stim ce trebuie sa facem si sa facem atat cat ne tin puterile, este treaba noastra!

Atragerea sprijinului mediei va fi esential pentru ridicarea gradului de constiinta ecologica si educatie civica. Invitam deci institutiile publice sau private ce activeaza in domeniile Mediu sau Media de a pregati si organiza sau patrona evenimente sau campanii destinate obiectivelor sau tematicilor urmarite, iar prilejurile…nu vor lipsi!

Pentru ca in perioada desfasurarii festivalului, Agenda Internationala a Mediului programeaza evenimente ca Ziua Internationala a Protectiei Stratului de Ozon (16 septembrie), Ziua Mondiala a Geologiei (18 septembrie), Ziua Mondiala a Curateniei (23 septembrie), Ziua Mondiala a Habitatului (1 octombrie), Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor (4 octombrie), Ziua Nationala a Sportului pentru Sanatate si Recreere (6 octombrie), Ziua Mondiala pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale (8 octombrie).

Si sa nu uitam de „Saptamana mobilitatii europene” (The Car Free Day) care se va desfasura intre 16 si 22 septembrie, ocazie pentru oficiailitati si cetateni de a marca corespunzator si Ziua Bucurestilor (20 septembrie), practic neglijata in 2004, petrecuta sub ploaia istorica care a inundat Capitala in 2005 si „uitata” in 2006!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *