Saptamana Europeana a Mobilitatii – 22 Septembrie Fara Masini!

„Strazi pentru oameni” va fi tema principala in cadrul „Saptamanii Europene a Mobilitatii”. Redistributia spatiului pe strazi nu presupune ingreunarea vietii conducatorilor auto, ci doreste sa ofere alternative de deplasare acestora si imbunatateste calitatea vietii urbane in general.ziua mobilitatii

In Europa, majoritatea locuitorilor vor sa promoveze modalitati de transport mai „prietenoase” cu mediul inconjurator. Multi sunt ingrijorati de calitatea aerului pe care il respira si considera poluarea aerului printre cele mai ingrijoratoare fenomene care degradeaza mediul inconjurator. Cei mai multi sunt in favoarea cresterii numarului asa numitelor „drumuri verzi” si sunt in favoarea traversarii cu alte mijloace de transport decat automobilul a autostrazilor, pentru a da un exemplu comunitatii locale din care provin si sa reduca astfel poluarea fonica.

Studiile de caz din intreaga lume au aratat ca este posibila reducerea spatiului acordat masinilor fara ca traficul sa fie congestionat pe strazile laturalnice. Din potriva s-a aratat ca decongestionarea traficului pe strazile principale a avut rezultate pozitive asupra mediului, facandu-l mai „traibil” in multe aspecte.

Adunare: Arcul de Triumf – Orele 16.00 22 septembrie 2007

velorutiaIn cadrul campaniei – VELORUTIA. O REVOLUTIE PE DOUA ROTI – – proiect finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti -, Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA, in colaborare cu asociatia KOMUNITAS si grupul VELO-CITY, vor organiza sambata, 22 septembrie – O Zi fara Masina Ta in Orasul Tau – : o plimbare pe biciclete pentru a demonstra ca exista multi oameni in Bucuresti care vor sa circule PE SOSEA fara masina.

Adunare: Arcul de Triumf / Orele 16.00 22 septembrie 2007
Traseu: Arcul de Triumf – Bd. Kisseleff – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Natiunilor Unite – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – Str. Uranus – Terasa E-Uranus
Defilare: in intervalul 17.00 – 18.00

Participantilor la plimbare, li se recomanda :
Sa isi – inarmeze – bicicleta cu flori, frunze si orice alt decor naturist, colorat si vesel !

La Terasa E-Uranus, se vor distribui borcane cu aer curat, ne-poluat, pentru bucurestenii care se sufoca. Vom face cateva proiectii video cu filme despre ce inseamna bicicleta in lume, avantaje si beneficii aduse de utilizarea ei ca mijloc alternativ de deplasare urbana. Toti cei care vor veni calare pe bicicleta, vor beneficia de intrare libera in seara respectiva.

[poll=2]

Promoveaza evenimentul

strazi pentru oameni
saptamana mobilitatii europene

poluarePrin acest eveniment se doreste ca oamenii sa constientizeze faptul ca marirea numarului de masini nu este un raspuns la dificultatile pe care le implica transportul in zonele urbane din ziua de azi. Din potriva, reducerea numarului de masini reprezinta o solutie sustenabila si eficienta si ofera inschimb si un stil de viata mai sanatos tuturor locuitorilor fara a reduce modilitatea individului. Tema de anul acesta incurajeaza autoritatile locale sa redistribuie traficul pe anumite strazi. In acelasi timp este subliniat faptul ca imbunatatirea aerului la nivel local este una din cele mai importante preocupari ale statelor membre ale Uniunii Europene.

De ce o saptamana a mobilitatii europene?

Poate ca si tu esti unul dintre numerosii europeni care sunt ingrijorati de situatia transportului din orasele noastre si impactul acestuia asupra calitatii vietii: poluarea aerului, zgomot, aglomeratie, etc. si, cu toate acestea, numarul de masini este in crestere.
Saptamana mobilitatii europene este o ocazie pentru fiecare de a arata in ce fel aceasta situatie il\o preocupa. Pentru autoritatile oragnizatoare, la fel ca si pentru organizatii si asociatii, este o platforma de promovare a politicii lor, a initiativelor si celor mai bune practici legate de durabilitatea mobilitatii urbane. Orice activitate care creste constientizarea impactului asupra mediului inconjurator a modului fiecaruia de a actiona si de a incuraja folosirea modalitatilor durabile de transport, este binevenita. Rezultatul ar trebui sa fie o saptamana plina de evenimente in jurul temei mobilitatii durabile, in cat mai multe orase si municipalitati, sub o umbrela europeana.
Saptamana mobilitatii europene reprezinta astfel posibilitatea perfecta pentru cetateni de a invata despre provocarile propuse si posibilele solutii, de a sti care este strategia pe termen lung a primarilor lor, si de a impartasi punctele lor de vedere asupra diferitelor poilitici locale. Este timpul ca aceste lucruri sa se auda!
Cand este saptamana mobilitatii europene ?
Aceasta are loc in fiecare an, in perioada 16-22 septembrie. 22 septembrie reprezinta punctul culminant al saptamanii, cand orasele si municipalitatile participante organizeaza ziua „In oras fara masina mea!”

Cine poate participa?

Participantii oficiali ai saptamanii mobilitatii europene sunt autoritati locale. Initiativa este insa deschisa tuturor oraselor si municipalitatilor. Inregistrarea ca participanti se face prin semnarea Cartei Europene si prin a fi de acord in acest fel cu principalele linii calauzitoare ale saptamanii.
Tu, ca cetatean al unui oras sau municipalitate, esti invitat din toata inima la toate activitatile organizate acolo. Informeaza-te despre ofertele si serviciile sistemului de transport public local din orasul tau sau testeaza o linie noua de autobuz. Afla daca acolo exista un club al celor impart masina cu altii, incearca reteaua de biciclete sau alatura-te dezbaterilor in ceea ce priveste dezvoltarea unui nou plan de mobilitate durabila de catre orasul tau. Bucura-te de evenimentele culturale si sportive, de provocarile schimbarii si de alte competitii, de jocurile-intrebare, etc, toate acestea pe strazi fara masini, pe durata intregii zilei „in oras fara masina”.

Care sunt beneficiile?

Profita de evemenimentele organizate in orasul tau cu ocazia saptamanii mobilitatii europene si testeaza vehicole curate, infrastructura pentru ciclisti si a celor care umbla pe jos, sau serviciile transportului public. Poate e posibil sa incluzi unele din aceste experiente noi in viata ta de zi cu zi? Atunci nu numai ca vei contribui la un aer mai curat, mai putina galagie si mai mult spatiu in orasul tau, dar vei si beneficia si de aceste imbunatatiri ale mediului, vei economisi banii pe care obisnuiai sa ii cheltui pe combustibilul pentru masina ta, si vei fi intr-o forma buna!
Care sunt masurile permanente si pentru ce sunt ele?
Masurile permanente sunt oricare din cele ce contribuie la schimbarea modului de deplasare cu masina la cel cu transportul durabil. Exemple ar fi: crearea sau largirea zonelor pentru cei care se deplaseaza pe jos, imbunatatirea retelei biciclistilor, instalarea de restrictii permenente ale accesului catre zonele de centru ale oraselor, adoptarea unor planuri de calatorie la locul de munca sau la scoala, etc.

De ce este necesara o implicare a oraselor participante pentru a implementa astfel de masuri permanente?

Ele fac ca aceasta campanie din saptamana mobilitatii europene sa dureze tot anul si reamintesc oamenilor faptul ca un trafic mai putin motorizat in oras chiar este posibil. Masurile permanente arata ca implicarea oraselor sau municipalitatilor nu se opreste la finalul Saptamanii, si ca autoritatea locala, politicienii acestor orase si serviciile din aceste orase doresc sa investeasca in viitor si intr-o cultura a noii mobilitati.
Intra pe site-ul orasului tau pentru a vedea evenimentele si activitatile programate si contacteaza coordonatorul local daca vrei sa contribui cu propriile tale activitati.
Pentru alte intrebari, te rugam sa nu eziti sa contactezi coordonatorul tau national sau punctul focal european.
Abia asteptam sa te intalnim la una din mile de evenimente ale saptamanii mobilitatii din intreaga europa, de pe 16 pe 22 septembrie!

Parteneri Media

port.ro

Au participat
membrii EcoSemnal:

Horatiu Toma
Ruxandra Manolescu
Alexandru Mielus
Munteanu Catalin
Ambrus Cristina
Corduban Anca
Dan Zarug
Olivia Lazar
Corina Tudorache
Loredana Potchides
Andreea Roman

Aparitii in bloguri

Lori’s official blog
Alex Mielus
Anca Rusu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *