Marsul biciclistilor din Targu Jiu, primit cu aplauze

  0
  431

  Actiunea s-a desfasurat in cadrul „Saptamanii Europene a Mobilitatii”, la care au participat toti angajatii de la Protectia Mediului.biciclisti

  Peste 100 de elevi din municipiul Targu Jiu, judetul Gorj, au participat la un mars pe biciclete organizat, in premiera, de directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj, Gheorghe Fometescu. Actiunea a fost organizata in cadrul „Saptamanii Europene a Mobilitatii”, care se desfasoara, in fiecare an, in perioada 16-22 septembrie – eveniment la care, potrivit Comisiei Europene, in Romania si-au anuntat participarea zeci de orase.

  Marsul pe biciclete s-a derulat, ieri, pe o distanta de 10 km – traseu care a strabatut, practic, orasul Targu Jiu. „Este o actiune-pilot in care au fost angrenate patru scoli si colegii din Targu Jiu, la eveniment participand peste 100 de copii. La anul, daca voi fi sanatos, voi antrena 1.000 de elevi”, ne-a declarat directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu. In cadrul evenimentului, cei peste 100 de copii in frunte cu directorul APM Gorj si cu angajatii institutiei au marsaluit pe biciclete, escortati de seful Politiei Rutiere si de seful Politiei Comunitare.

  20 de metri cubi de deseuri

  Pe intreg traseul, partici-pantii la mars au mers pe doua roti, cu o viteza de 15 km/ora, urmati indeaproape de un camion in care copiii au depozitat maculatura si deseurile abandonate la voia intamplarii de-a lungul strazilor. Pe tot drumul parcurs, participantii au fost rasplatiti cu aplauze de catre trecatori – semn ca actiunea a fost bine-venita.

  Atat angajatii APM, cat si copiii implicati in aceasta actiune au stat de vorba cu trecatorii si s-au intrecut in a colecta deseuri si maculatura – materiale care au fost depozitate la o societate cu capital romano-german din oras, al carui patron este Cornel Varvara. In functie de cantitatea de deseuri colectate de fiecare, Varvara a rasplatit primii 10 copii cu premii in bani, iar directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu, le-a acordat tuturor elevilor diplome si rechizite.

  „Este prima data cand fac acest lucru si imi doresc ca acesta actiune sa se perpetueze. Copiii au colectat aproximativ 20 metri cubi de deseuri, si am dorit ca aceasta actiune sa demonstreze ca cei mici pot face astfel de gesturi in folosul mediului, fapt care le-ar aduce si un castig banesc”, a mai spus Gheorghe Fometescu.

  O saptamana pe bicicleta

  Satisfactia directorului APM Gorj, Gheorghe Fometescu, este cu atat mai mare cu cat in cadrul acestei actiuni a reusit sa atraga „personalitati publice si oameni politici din judet”. El si copiii participanti la marsul pe biciclete au fost extrem de impresionati de sustinerea de care s-au bucurat din partea mai multor institutii locale.
  „Pe parcursul marsului, Primaria, Consiliul Judetean si Penitenciarul Targu Jiu au predat teancuri de hartie, colectata din timp pentru aceasta actiune.

  Mai mult, in semn de solidaritate cu actiunea noastra, primarul din Targu Jiu, Florin Carciumaru, mi-a cerut permisiunea sa faca o tura cu bicicleta mea. Exemplul lui a fost urmat si de viceprimari”, a declarat directorul APM Gorj. Mai-marele APM a spus ca cele 200 de biciclete le-a imprumutat de la „Amicii Salvatori” – asociatie care face parte din cadrul Consiliului Judetean, al carui director executiv este Sabin Cornoiu.

  De altfel, directorul APM Gorj si angajatii institutiei pe care o conduce au renuntat, in acesta saptamana, la masini, ei folosind pentru deplasarea la serviciu bicicletele sau transportul in comun. „Scopul este de a face publicul larg sa constientizeze beneficiile pe care le aduce acest mod de viata pentru sanatate si pentru calitatea mediului”, ne asigura Gheorghe Fometescu.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.