Obtinerea unor productii mai mari constituie o preocupare nu doar a agricultorilor, ci si a furnizorilor de inputuri. Trebuie vazut insa in ce conditii acestia dau cele mai bune rezultate si daca irigatiile sunt intr-adevar solutia pentru rezolvarea problemelor, dupa cum spune Alina Cretu.
Interesul autoritatilor romane, dar si al institutiilor de finantare pentru agricultura este in crestere, sustine Alina Cretu. Pentru banci, cel putin, dupa criza din imobiliare, creditarea agriculturii ar trebui sa fie principala preocupare. Cu alte cuvinte, ar cam fi timpul ca acestea sa se uite tot mai mult spre acest sector, asa cum o fac de ani buni furnizorii de inputuri,
„Firmele care livreaza inputuri sunt primii furnizori ai agriculturii. Noi vindem produsele in ianuarie, iar banii se intorc la noi dupa aproape un an, cu dobanda zero“, a declarat dna Cretu la Forumul Afacerilor Agricole
Cum se poate ajunge la productii bune
Nu doar hibrizii sunt importanti pentru obtinerea unor productii bune, ci si irigatiile, sustine Alina Cretu.
„Oricat de mult s-ar stradui fermierii, oricat de mult ne-am stradui noi sa aducem hibrizi cu toleranta la seceta, trebuie si irigatii. In partea de sud a tarii, hibrizii pot sa dea 4-5-6 tone, fara irigatii. Trebuie sa ne gandim cum sa crestem productia si daca irigatiile sunt o solutie“, sustine Cretu.
Arnaud Perrein, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din sudul tarii, este de parere ca in Romania se poate ajunge fara probleme, cu ajutorul irigatiilor, la o productie de 10 tone de porumb la hectar, fata de o medie de 3-4 tone acum.
Articolul vorbeste despre hibrizi nemodificati genetic, obtinuti prin incrucisarea soiurilor.