Hunedoara, la limita in privinta poluarii

Hunedoara, la limita in privinta poluarii
Hunedoara, la limita in privinta poluarii

Daca in urma cu cativa zeci de ani, Hunedoara era unul dintre cele mai poluate judete din tara, in acest moment calitatea aerului este rareori depasita

Astazi, pe glob se celebreaza Ziua Mondiala a Mediului. “Sarbatorirea acestei zile este totodata ocazia de a analiza anual efectele negative pe care le au actiunile noastre asupra mediului, dar si masurile de aplicat pe viitor pentru a reface ceea ce nepasarea si inconstienta au distrus. De asemenea, reprezinta un binevenit semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural”, este de parere Cecilia Birau, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara.

Hunedoara, din fruntasi, pe la jumatate

La nivel national, Hunedoara nu mai este fruntas la poluare, aflandu-se in acest moment pe la jumatate listei. Nivelul de poluare s-a redus in mare parte deoarece marii producatori industriali ori si-au micsorat productia, fie au investit in retehnologizari.”Potrivit unei monitorizari facuta de Agentia de Mediu Hunedoara, uneori se inregistreaza depasiri ale calitatii aerului, dar nu atat cat sa duca la aparitia unor amenzi din partea UE”, mai spune Cecilia Birau. Chiar si asa, numarul bronhopneumopatiilor cronice obstructive a crescut anual cu cate 150 de noi imbolnaviri. Daca in anul 2010 in evidenta DSP Hunedoara existau 11.322 de persoane bolnave, in 2012, numarul acestora a crescut la 11.709. Totusi, se pare ca mare parte a acestor persoane au ca antecedent fumatul, nu neaparat o calitate a aerului necorespunzatoare.

Plumbul, extrem de toxic

Poluarea cu plumb sau alti compusi chimici favorizeaza aparitia cancerelor. De asemenea, poluarea aerului poate afecta sistemul de siguranta care asigura protectia impotriva infectiilor, a cailor respiratorii si a plamanilor ducand la reducerea cantitatii de oxigen care ajunge in organism. Astfel, poate creste riscul infectiilor respiratorii. Iar principalele cauze ale poluarii sunt mijloacele de transport, industria, dar si folosirea biomasei sau a carbunelui pentru prepararea hranei si incalzirea locuintelor, precum si centralele electrice pe carbune. Pe glob mor anual doua milioane de oameni din cauza poluarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *