IBM a lansat la fabrica sa din Burlington (SUA) un proces de reciclare care permite reutilizarea chipurilor semiconductoare si transformarea lor in panouri solare pe baza de silicon, informeaza un comunicat remis redactiei.
Prin acest proces de reciclare, chipurile semiconductoare devin disponibile fie pentru reutilizarea in procesele interne de calibrare ca „chipuri de monitor”, fie pentru vanzarea catre industria de energie solara, spre a fi folosite la producerea celulelor fotovoltaice pentru panourile solare.
Programul a redus cheltuielile pentru chipuri de monitoare si a sporit eficienta progamului IBM de reciclare a chipurilor. Pentru fabrica IBM Burlington, economiile anuale pentru 2006 au depasit o jumatate de million de dolari. Economiile anuale estimate pentru 2007 insumeaza aproape 1,5 milioane de dolari iar economille generate de reciclarea chipurilor din stoc vor depasi 1,5 milioane de dolari.
Conform Asociatiei Producatorilor de Componente Semiconductoare, in intreaga lume sunt aruncate zilnic aproximativ 250.000 de chipuri in cadrul industriei. IBM estimeaza ca pana la 3.3 procente dintre aceste chipuri sunt dezafectate. De-a lungul unui an, se ajunge la aproximativ trei milioane de chipuri scoase din uz. Deoarece chipurile contin proprietate intelectuala, majoritatea nu pot fi trimise distribuitorilor pentru recuperare, asa ca sunt casate si aruncate sau topite si revandute.
IBM si celelalte companii din industrie folosesc chipuri din silicon atat ca materie prima pentru productia de componente microelectronice – de la telefoane mobile la computere si electronice – cat si pentru monitorizarea si controlul numeroaselor etape ale procesului de productie.
Sursa: Capital