Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat un imprumut de 91 milioane euro pentru construirea si operarea unei ferme eoliene de 80 MW in localitatea Chirnogeni din Dobrogea.
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, dezvoltatorul este EP Global Energy (EPGE), iar costul total al proiectului se ridica la circa 130 milioane euro.
Constructia va incepe inainte de sfarsitul anului 2012, iar functionarea la capacitate maxima se asteapta sa aiba loc in cursul primului trimestru al anului 2013.
Imprumutul va fi unul de tip A/B, in cadrul caruia 31 milioane euro vor fi acordate din resursele BERD si 60 milioane euro vor fi sindicalizate catre Erste Group, ING si Unicredit Bank Austria.
Tranzactia cuprinde, de asemenea, Fondul Marguerite – Fondul European pentru Energie, Schimbari Climatice si Infrastructura – care va cumpara o participatie de 50% din ferma eoliana din Chirnogeni si Fondul EnerCap Power, care va achizitiona 30% din proiect. EP Global Energy va ramane actionar cu o participatie de 20%.
‘Aceasta este prima finantare de proiect cu recurs limitat asupra sponsorilor din sectorul energiei regenerabile din Romania. BERD este foarte multumita ca a mobilizat un interes considerabil din partea bancilor comerciale, in conditiile dificile de creditare actuale’, a declarat George Gkiaouris, senior banker, Power and Energy.
Potrivit lui Efthyvoulos Paraskevaides, directorul Executiv al EPGE, compania ‘este extrem de mandra ca a incheiat un proiect-pilot de o asemenea anvergura dupa ani de munca si efort sustinut’.
‘Tin sa multumesc partenerilor nostri si BERD pentru sprijinul acordat de-a lungul procesului de finantare, avand in vedere circumstantele dificile. Grupul Paraskevaides detine un palmares de 70 de ani in realizarea de proiecte de inalta clasa si acesta este un alt exemplu’, a spus Efthyvoulos Paraskevaides.
EPGE este o companie cu capital integral privat inregistrata in Cipru, membra a Grupului Paraskevaides. EPGE se concentreaza pe dezvoltarea de proiecte energetice in Europa de Est, Balcani, Orientul Mijlociu, regiunea Golfului si Africa de Nord.
Pana in prezent, BERD a investit aproximativ sase miliarde euro in peste 315 proiecte din Romania.
BERD, detinuta de 63 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei.