In mai multe localitati din judetul Covasna printre care Valea Zalanului si Sugas Bai, pamantul… canta atunci cand ploua.
Aceasta curiozitate naturala se datoreaza emanatiilor de dioxid de carbon rezultate in urma actiunilor postvulcanice din zona, care nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar pot fi identificate in zilele ploioase cand baltile „bolborosesc”.
Pe vremuri localnicii faceau fluiere pentru a putea auzi „vocea” pamantului. Se spune ca omul a infipt in tarana un bat ca un fluier, a „aplecat” urechea, iar, spre surprinderea sa, pamantul a inceput sa cante.
Vestea s-a dus, iar batranii isi amintesc ca in copilarie se distrau cautand in baltoace locurile pe unde pamantul „canta”, le acopereau cu noroi si asezau in varful acestora fluiere facute din paie sau din crengi de salcie.
Si in ziua de astazi pot fi ascultate concerte spectaculoase, pentru ca sunetele scoase de „fluierele de pamant” sunt foarte variate, diferind in functie de presiunea gazului.
Marturii ale actiunilor vulcanice exista in numeroase alte zone ale judetului Covasna, dar cea mai renumita este „Balta dracului” din centrul statiunii Covasna, o groapa cu namol pe fundul careia au loc in permanenta eruptii puternice de dioxid de carbon.
Sursa: Libertatea