LONDRA – Lordul Stern crede ca viitorul poate fi foarte rau
Lordul Nicholas Stern, autorul celebrului raport britanic care arata cit ne va costa incalzirea globala, a afirmat ieri ca s-a inselat cu privire la riscurile estimate si ca situatia va fi mult mai severa decit a prezentat-o el in document.
Lordul Stern a spus ca noi dovezi stiintifice arata ca emisiile de gaze cu efect de sera au cauzat in ultimii doi ani mai mult rau decit se estimase, astfel incit datele pe care le-a prezentat in mult-laudatul sau raport sint incomplete. Stern a prezentat documente ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) si alte studii stiintifice care arata ca oceanele si padurile planetei absorb mai putin dioxid de carbon decit se estimase. „Emisiile cresc mult mai repede decit credeam, capacitatea de absorbtie a planetei este mai mica decit credeam, riscul gazelor cu efect de sera este mult mai mare si se pare ca viteza incalzirii globale este mult mai mare decit am estimat”, a spus Lordul, citat de publicatia britanica The Guardian.
RAPORTUL, CONFIRMAT. Stern a mai spus ca noile descoperiri vin sa confirme semnalul de alarma al raportului sau, care, la momentul aparitiei (decembrie 2006), a fost aspru criticat de politicieni si economisti sceptici. Acestia l-au acuzat pe Stern ca exagereaza posibilul impact al incalzirii globale. „Oamenii care m-au acuzat ca gresesc s-au inselat profund”, a punctat Stern. Acesta a declarat ca angajamentele tot mai numeroase ale statelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera trebuie puse cit mai repede in practica. Saptamina trecuta, seful IPCC, Rajendra Pachauri, a spus ca lipsa acestor actiuni din partea statelor dezvoltate ar putea duce la ratarea semnarii unui acord global de mediu la foarte importanta intilnire de anul viitor de la Copenhaga.
CONCLUZII INGRIJORATOARE. Raportul Stern a fost comandat de guvernul britanic in urma cu doi ani, pentru a vedea care este impactul incalzirii globale asupra economiei mondiale. Concluzia a fost ingrijoratoare, dar de mare impact, mai ales in rindul tarilor bogate: daca actionam acum impotriva schimbarilor climatice si ne luam toate masurile, ne va costa mult mai putin decit daca decidem sa nu facem nimic, sa nu reducem emisiile de CO2, sa nu facem reimpaduriri etc. Potrivit documentului prezentat de Stern, fenomenele meteo extreme se vor amplifica si se vor agrava. Asta va afecta foarte grav agricultura, totul coroborindu-se cu lipsa din ce in ce mai accentuata a apei. Pierderile din agricultura, bolile si migratia in masa vor „minca” aproximativ 20% din produsul brut global. Evident, cele mai afectat vor fi tarile sarace care, pe de alta parte, au contribuit cel mai putin la incalzirea globala. Costurile ar putea fi reduse pina la 1% din produsul brut global daca se actiona extrem de serios si cu masuri fara echivoc in urmatorii 10 pina la 20 de ani. Documentul a facut senzatie imediat ce a fost lansat, fiind primul de acest gen elaborat intr-o tara G8. Raportul Stern s-a bazat pe cercetarile IPCC de pina in 2001, care aratau ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie facute mai devreme de 2015.
Sursa: Jurnalul National