In Romania, lemnul taiat de oameni saraci si disperati ajunge sa umple buzunarele altora. Uneori, taierile abuzive sunt facute chiar de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii.

Imediat dupa retrocedarea padurilor, noii proprietari au inceput sa taie codrii intr-un ritm ametitor. In localitatile Rucar si Dambovicioara, Pro Tv a aflat ca in spatele afacerilor ilicite cu lemn se afla chiar autoritatile locale. In ultimii ani, din Parcul National Piatra Craiului au fost rase peste 300 de hectare de padure. La marginea parcului taierile continua si acum.

Dupa 2002, proprietarii din Rucar si Dambovicioara au primit peste 2.000 de hectare de padure in zona Parcului, pe versantul sudic. Imediat au inceput taierile. O legislatie proasta, saracia oamenilor, setea de bani a unor gateristi – sunt doar cateva dintre cauzele dezastrului. Chiar edilii locului nasesc activitatile din padure.

In 2007, primarul Titi Ghica a mostenit impreuna cu sora sa cinci hectare de padure. Acum, la el in padure se lucreaza de zor. Activitatile primarului zis “Flocea” in padure sunt cunoscute de oamenii locului.

Si viceprimarul Popa, din Dambovicioara, este implicat in taierile de padure. Nu e proprietar, dar poate sa taie in unele locuri. Prinsi la lucru, muncitorii refuza sa spuna pentru cine lucreaza.

Astfel, din padurile Parcului National Piatra Craiului s-au taiat sute de hectare de padure. Anul trecut s-au dat in zona amenzi de nici 15.000 de euro. Mai mult de jumatate din amenzi au fost contestate in Instanta. Masa lemnoasa scoasa de aici valoreaza insa milioane de euro.

Sursa: PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here