Nu poti sa lupti impotriva naturii, dar poti… sa te feresti! Specialistii au elaborat sisteme de detectare si avertizare a seismelor dintre cele mai performante. Unul dintre ele este inventia Institutului National de Cercetare pentru Fizica Pamantului. Sistemul lanseaza avertismente cu aproximativ 20 de secunde inainte de producerea unui cutremur.
sistem avertizare anti seism

Imediat, instalatiile de gaze, de curent electric sau alimentare cu apa din orice colt al Romaniei pot fi oprite inainte sa se produca o catastrofa.

Sistemul de avertizare in caz de cutremur este un ansamblu de echipamente conectate la senzori de adancime si suprafata din Vrancioaia si Plostina, judetul Vrancea.

“Sunt la Plostina doi senzori de adancime, unul se afla instalat in fata noastra, este un senzor la 50 de metri adancime, iar unul este in casuta, instalat la adancime de 30 de metri”, precizeaza Gheorghe Tataru, sef Statia Seismica Vrancioaia.

Senzorii inregistreaza undele care se produc in cazul unor cutremure.

“Exista o unda primara si o unda secundara. Unda longitudinala sau primara care ajunge mai repede, intr-un timp de maxim zece secunde si undele secundare care sunt percepute la o distanta de epicentru dupa 20-30 de secunde”, a explicat Gheorghe Tataru.

Diferenta de timp, de aproximativ 20 de secunde, face posibil ca sistemul sa transmita in timp real informatii despre cutremur. Astfel, prin intermediul sistemelor computerizate, pot fi oprite automat gazele, electricitatea si alte utilitati ce pot provoca dezastre in cazul unor cutremure de mare intensitate.

Sistemul, unic in Europa, este functional de anul trecut si este utilizat de toate sectoarele din industria nucelara din Romania.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.