Inca o lovitura pentru RMGC

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea a doua hotariri emise de Consiliul Local Rosia Montana in 2002, referitoare la planurile de urbanism ale comunei. Hotaririle au facut parte dintr-un pachet de patru hotariri contestate de Asociatia Alburnus Maior, celelalte doua, emise de consiliile locale din Bucium si Abrud fiind considerate legale.

Potrivit explicatiilor oferite de purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, prima instanta de judecata, Tribunalul Alba, a respins, in luna iunie a anului trecut exceptia de nelegalitate invocata de Asociatia Alburnus Maior si de Centrul de Resurse Juridice, pentru hotaririle 45/2002 si 46/2002 ale CL Rosia Montana, hotarirea 20/1999 a CL Bucium si hotarirea 43/2002 a CL Abrud. Alburnus Maior a declarat recurs, actiune admisa de Curtea de Apel Alba Iulia, instanta care a decis sa modifice”in parte hotarirea atacata, in sensul ca admite exceptia de nelegalitate a HCL 45 si 46/2002 ale Consiliului Local Rosia Montana si constata nelegalitatea”. Celelalte doua hotariri nu au fost considerate ilegale. Decizia Curtii de Apel Alba Iulia este irevocabila.

Explicatii

Reprezentantii Asociatiei Alburnus Maior au explicat ca cele doua hotariri constatate ca ilegale de Curtea de Apel Alba Iulia se refera la planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana, „localitatea fiind astfel declarata zona industriala, exclusiv rezervata proiectului minier propus de Gabriel Resources”.
„Planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana – Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal – Zona Industriala Rosia Montana Gold Corporation (PUZ) – au fost finantate integral de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si supuse aprobarii Consiliului Local Rosia Montana cu scopul de a permite demararea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicind in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana. De asemenea, schimbarea statutului Rosiei Montane din zona rezidentiala in zona industriala, in iulie 2002, a avut ca si rezultat inceperea procesului de stramutare a populatiei locale, precum si a intregii infrastructuri de uz public (scoli, dispensar, drumuri etc.) Aceste planuri de urbanism au blocat astfel orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietati private, lipsind de continut drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica a populatiei din zona”, au aratat intr-un comunicat reprezentantii Alburnus Maior.

Ei au subliniat si faptul ca majoritatea consilierilor locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese datorita faptului ca ei sau rudele lor erau angajati ai RMGC. „Populatia direct afectata nu a fost consultata de catre Consiliul Local care, de asemenea, nu a parcurs cerintele legale privind evaluarea impactului asupra mediului pentru PUG si PUZ. In decembrie 2007, comunitatea locala a intrevazut oportunitatea modificarii respectivelor planuri de urbanism inaintind peste 100 de petitii catre consiliul local prin care se cere acestuia adoptarea unor noi planuri de urbanism care sa le respecte dreptul constitutional la libera initiativa economica si sa permita, de asemenea, lucrari de ecologizare a zonei si de protejare a patrimoniului cultural. Decizia Curtii de Apel Alba da o ultima sansa Consiliului Local Rosia Montana sa aplice principiile bunei guvernari, revocind hotaririle nelegale si demarind procedurile pentru aprobarea de noi planuri de urbanism”, au mai precizat reprezentantii Alburnus Maior.

Urmari

Marius Liviu Harosa
„Verdictul dat de catre Curtea de Apel Alba stabileste in mod irevocabil ca toate demersurile de autorizare intreprinse de catre RMGC au ca fundament acte administrative ilegale. Mai mult, este cunoscut faptul ca afacerile construite piramidal pe o fundatie de coruptie si lipsa totala de respect fata de cetateni si drepturile lor constitutionale sint menite sa se prabuseasca”

Acestia s-au aratat convinsi ca „decizia Curtii de Apel Alba Iulia va conduce pe viitor la anularea certificatului de urbanism 68/2004 emis de Consiliul Judetean Alba pentru RMGC si la obligarea Ministerului Mediului la a returna tiularului de proiect documentatia depusa impreuna cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana. Acest lucru presupune practic ca RMGC, in cazul in care nu isi abandoneaza intentia de proiect minier la Rosia Montana, va trebui sa refaca intregul proces de autorizare al proiectului, inclusiv va trebui sa gaseasca modalitati prin care sa obtina o noua licenta miniera pentru perimetrul Rosia Montana, demersuri care ar necesita cel putin 10 ani, atita cit a durat pina in prezent procesul de autorizare”.
Sper ca aceasta victorie demonstreaza un progres general al Statului Roman si ca nu e doar un caz izolat de bun mers al justitiei care a functionat pentru Rosia Montana,” a tinut sa precizeze Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Sursa: Monitorul de Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *