Inca un raport confirma: Bistroe e construit ilegal

Concluzia Comitetului Espoo arata ca Ucraina incalca prevederile conventiei privind impactul asupra mediului.

Raportul Comitetului pentru Implementarea Conventiei de la Espoo privind impactul asupra mediului al proiectelor transfrontaliere arata ca Ucraina a incalcat prevederile 2, 3 si 4 din intelegere, informeaza site-ul Novosti.ua. Analiza, intocmita la cererea Romaniei, va fi prezentata oficial in luna mai la Bucuresti, cu ocazia celei de-a patra reuniuni a comitetului. La aceasta intalnire va fi prezenta si Ucraina.

Ministrul mediului, Attila Korody, sustine ca, la toate solicitarile facute Ucrainei, partea romana nu a primit decat informatii seci despre decizia de a continua sau nu proiectul Bistroe. „Fizic, nu exista decat posibilitatea de a face presiuni diplomatice asupra ucrainenilor. Noi vom face o informare Uniunii Europene si vom merge la toate forurile internationale care ne pot ajuta in cazul Bastroe”, a declarat pentru „Adevarul” Attila Korody.

El a mai spus ca Institutul de Cercetare a Deltei are in lucru un raport despre impactul asupra mediului al lucrarilor din Delta Dunarii. „Eu, personal, daca vad ca acest raport va avea foarte multe elemente care sa arate ca Delta e in pericol, voi propune blocarea transporturilor”, a mai spus Korody.

Ucraina nu are legislatie de mediu

Documetul comitetului stabileste ca Ucraina nu are legislatia necesara pentru punerea in practica a proiectelor de evaluare a consecintelor asupra mediului din Delta Dunarii. Expertii de mediu sustin ca „este greu de determinat care dintre procedurile de adoptare a deciziilor trebuie sa fie luata in considerare pentru acordarea permisiunii de a desfasura actiuni care intra sub incidenta conventiei”.

In opinia comitetului, Ucraina nu a oferit partii romane suficiente informatii referitoare la proiectul de largire a canalului Bistroe si nu i-a dat posibilitatea de a evalua urmarile pe care punerea in aplicare a acestui proiect le-ar putea avea pentru mediul inconjurator.

Sunt necesare noi negocieri

Raportul contine si un set de recomandari, iar Comitetul propune adoptarea lor in timpul proximei reuniuni a celor doua parti implicate. Astfel, se propune ca Ucraina sa se oblige sa respecte in totalitate prevederile Conventiei Espoo, sa aduca anumite corecturi la legislatia tarii, pentru a asigura indeplinirea respectivei conventii, si sa inceapa negocieri cu vecinii pentru a putea semna un acord cu Romania inainte de 2010.

Dupa ce a sesizat Uniunea Europeana cu privire la Bastroe, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru mediu, Barbara Helfferich, a declarat ca reprezentantii Comisiei Europene intentioneaza sa trimita si o scrisoare Ministerului pentru Protectia Mediului al Ucrainei, in scopul „obtinerii de informatii referitoare la masurile concrete pe care Ucraina le intreprinde in vederea indeplinirii obligatiilor pe care si le-a asumat in cadrul Conventiei Espoo”.

Bistroe, construit cu repeziciune

Ucraina a luat decizia de a construi un canal Dunare-Marea Neagra pe bratul ucrainean Bistroe la data de 12 mai 2004. In luna august a aceluiasi an, in regiunea Odessa a avut loc deschiderea oficiala a primului tronson al canalului, cu o adancime de 5,8 metri. Recent, ministrul ucrainean al transporturilor, Iosif Vinski, a declarat ca pana la sfarsitul anului 2008 canalul Bistroe va fi dat in functiune.

Ce este Conventia Espoo

Conventia Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier este o intelegere internationala la care au aderat 40 de tari, intre care si Romania si Ucraina. Semnatarii s-au angajat sa consulte si sa notifice statele vecine afectate despre toate proiectele importante care pot avea efecte asupra mediului. Conventia a fost lansata in 1991, la Espoo, in Finlanda, dar a intrat in vigoare pe plan international la 10 septembrie 1997. Romania a ratificat conventia prin Legea nr. 22, in anul 2001.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *