Animalele, plantele si panza freatica vor fi afectate dramatic de incendiile din munti

Animalele, plantele si panza freatica vor fi afectate dramatic de incendiile din munti

Consecintele vor fi grave: puii pasarilor vor muri, animalele vor migra, izvoarele vor seca
Incendiile izbucnite in masivul Fagaras le dau mari batai de cap echipelor de interventie. Inca de la sfarsitul saptamanii trecute, au izbucnit flacari in diverse zone, astfel incat pompierii, angajati ai ocoalelor silvice, si militari au fost nevoiti sa intervina intr-o singura zi, chiar si in trei locuri, pe diferite varfuri muntoase din zona Nucsoara, Domnesti. Au ars sute de hectare de vegetatie uscata, jnepeni si padure de conifere, iar problema cea mai mare este aceea ca incendiul nu poate fi stins. Joi, a fost solicitat sprijinul unui elicopter al MAI, care a executat initial o misiune de recunoastere in zona afectata de incendiu, dupa care a intervenit pentru stingere cu saci cu pulbere.

Daca exista un dispozitiv de stingere cu apa din elicopter, in doua zile incendiul era lichidat
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Prefectura Arges, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges a prezentat situati celor doua focare de ieri. Ardea in punctul Groapele din Varful Rosu, acolo unde au fost afectate si zone ale unor Ocoale Silvice Private, si Golul Alpin Groapele. A ars pe o suprafata de aproximativ 206 hectare, din care sase hectare padure de conifere. Colonelul Ion Popa a spus ca au fost aplicate diverse metode de stingere, dar focul nu poate fi lichidat decat cu apa. Toata lumea spera ca va ploua joi seara, lucru care nu s-a intamplat. „Se fac culoare de protectie prin defrisari. Din fericire nu a mai batut vantul, altfel s-ar fie stins mai mult. Actioneaza aproximativ 200 de oameni in toate zonele. Toate zonele in care exista focare sunt monitorizate permanent, dar si cele in care exista riscul sa izbucneasca incendii” declara Ion Popa. Acesta a precizat ca a solicitat la Ministerul Administratiei si Internelor un elicopter. Aparatul de zbor a survolat zona si a imprastiat pulbere florex, incercand sa stinga focul, insa nu au reusit. ” Singura posibilitate de stingere este apa, care in zona este o mare problema. Sursa de apa este foarte departe. Pilotul elicopterului a afirmat ca daca ar fi avut dispozitivul Bamby Bucket (n.r un recipient mare cu apa ce este agatat de elicopter fiind varsat in zona in care arde), incendiul ar fi fost stins in cel mult doua zile”, preciza acesta.

Sute de hectare afectate

In cadrul conferintei de presa, colonelul Popa a mai spus ca Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au fost avertizate sa isi faca monitorizari ale zonei, pentru a preveni izbucnirea de noi focare. Flacarile au cuprins paduri, jnepeni si vegetatie uscata pe cele mai inalte culmi, incepand de la cota 1 940 pana la cota 2 400 de metri, zonele fiind greu accesibile, formate din pante abrupte. O statistica a ISU Arges arata ca au fost afectate 11 hectare de padure de conifere, 120 de hectare de plantatie de brad si 300 de hectare de gol alpin cu jneapan. „Aproximativ 80 de persoane (pompieri militari si lucratori ai Ocoalelor Silvice) lucreaza in continuare pentru lichidarea incendiului izbucnit in zona golului alpin de pe Valea Bratila, Varful Netotu cu mijloace de prima interventie (lopeti, batatoare, bidoane cu apa, vermorele). Incendiul se manifesta pe o suprafata de aproximativ 70 ha., in prezent arde vegetatie uscata, jnepenis si s-a propagat la padurea de conifere. Interventia este ingreunata din cauza zonelor greu accesibile. In zona Varful Rosu – Muntele Groapa intervin aproximativ 100 de persoane pentru stingerea incendiului care se manifesta pe aproximativ 200 de ha. Se actioneaza cu un releu format din 6 motopompe, vermorele, batatoare, lopeti si bidoane cu apa” se spune in comunicatul remis redactiilor de ISU Arges. La interventie participa si militari de la doua unitati din Campulung.

Fauna si vegetatia au de suferit

Vegetatia si fauna vor avea de suferit din cauza incendiilor ce au cuprins zone insemnate in masivul Fagaras. Marius Dumitru, de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti, Biroul Arii protejate, explica: ” Ideea este ca de fiecare data cand in departezi vegetatia, sunt afectate habitatele din zona. In cazul incendiilor, animalele migreaza, placa in zonele in care nu e foc. In principiu nu sunt afectate ca se muta, adaptandu-se foarte usor. Mai rau este la pasari acolo unde sunt cuiburi, iar puii nu au ajuns la maturitate si nu pot zbura. Atunci sunt distrusi. In cazul mamiferelor insa, cum sunt speciile de interes comunitar, acele specii prioritare, cum sunt: lupul, ursul, rasul ori pisica salbatica, pleaca. Au simturile foarte dezvoltate si cum simt mirosul de fum, pleaca. Oricum, sunt specii care circula mult in cautarea hranei, iar migratia lor nu afecteaza sistemul. In ceea ce priveste vegetatia, este o problema. Acei jnepeni care ard, au un rol foarte important in fixarea solului. Ca si bujorul de munte, afinul, ienuparul, toate acestea fixeaza solul. In plus jnepenisurile sunt compacte si se fixeaza zapada pe ele, topindu-se incet , ceea ce asigura un debit relativ constant pentru izvoare”, spunea Marius Dumitru Monica Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *