Peste 80% dintre romani considera ca ar fi o idee buna organizarea unui referendum national pe tema proiectului Rosia Montana, prin care cetatenii sa decida asupra continuarii sau nu a acestuia, releva un sondaj Public-Affairs, realizat in perioada 24 – 26 iulie, transmis vineri AGERPRES.
Potrivit cercetarii sociologice, 86% dintre persoanele chestionate se declara pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, in timp ce 14% nu considera ca ar fi o idee buna.
57,4% dintre subiecti au declarat ca proiectul Rosia Montana nu este in interesul tarii, in timp ce 42,6% au o opinie contrara.
De asemenea, 92,8% dintre persoanele intervievate au afirmat ca statul roman ar trebui sa fie principalul beneficiar al profiturilor de pe urma acestui proiect, pentru ca el este cel care este proprietarul zacamantului de aur, in timp ce doar 7,2% dintre subiecti au spus ca beneficiar ar trebui sa fie compania Rosia Montana Gold Corporation, cea care a asigurat fondurile necesare investitiei.
81% dintre subiecti au sustinut ca nu sunt de acord cu proiectul de la Rosia Montana si ca acesta ar trebui oprit, iar 19% s-au declarat pentru proiect si spun ca acesta trebuie sa continue.
Aproximativ trei sferturi dintre persoanele intervievate (74%) au sustinut, de asemenea, ca presedintele Traian Basescu nu a procedat in interesul national atunci cand s-a declarat in favoarea proiectului Rosia Montana, in timp ce 26% au o opinie contrara.
In contextul in care printr-o initiativa recenta s-a propus desecretizarea contractului dintre Rosia Montana Gold Corporation si statul roman, 96% dintre subiecti considera ca ar trebui ca acest contract sa fie facut public, doar 4% afirmand ca el ar trebui sa ramana confidential.
Pentru 86,3% dintre respondenti mass-media nu a informat corect populatia in privinta proiectului, in timp ce 13,7% se declara relativ multumiti. Oricum, 83,6% dintre respondenti au spus ca proiectul Rosia Montana le este cunoscut in mica sau in foarte mica masura, in timp ce doar 16,4% au declarat ca proiectul le este cunoscut in mare si in foarte mare masura.
In ceea ce priveste folosirea cianurilor in minerit pe care o presupune si proiectul Rosia Montana, majoritatea persoanelor intervievate (85%) au sustinut ca nu sunt de acord cu un asemenea metoda, doar 15% afirmand contrariul. In acelasi timp, 86% dintre respondenti spun ca autoritatile romane ar trebui sa tina cont de rezolutia Parlamentului European privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit si sa nu acorde autorizatia proiectului Rosia Montana, iar 14% au afirmat ca nu ar trebui tinut cont de rezolutia PE.
Sondajul, realizat de Public-Affairs, in perioada 24 – 26 iulie, are o marja de eroare de plus/ minus 2,75% (la un interval de incredere de 95%) si a fost realizat pe un esantion de 1.273 de subiecti de 18 ani si peste, esantion probabilistic, multistadial, stratificat, pe baza rezultatelor provizorii ale recensamantului populatiei si locuintelor 2011, precum si a datelor INS privind populatia. Sondajul a fost realizat din surse interne ale Public-Affairs, prin metoda CATI, precizeaza Agerpres