India testeaza o racheta nucleara cu raza lunga de actiune de peste 5000 de kilometri

0
369
Rusia pregăteşte noi rachete nucleare
India testeaza o racheta nucleara cu raza lunga de actiune de peste 5000 de kilometri

India testeaza o racheta nucleara cu raza lunga de actiune de peste 5000 de kilometri, suficient pentru a atinge obiective strategice in Europa sau China. Oficialii au declarat ca testul efectuat cu succes face din India “o mare putere in domeniul rachetelor nucleare”.
Sursa imagine: dw.de
Guvernul indian a confirmat joi prin rapoarte mass-media si video pe internet ca a testat cu succes o racheta cu raza lunga de actiune.

Lansarea a fost amanta cu o zi datorita vremii neprielnice.

Racheta Agni-V lunga de 17 metri, cu o raza de actiune de peste 5000 de kilometri a fost lansata la putin timp dupa ora opt seara – ora locala.

Organizatia pentru Aparare, Cercetare si Dezvoltare (DRDO), care a construit racheta, a declarat ca lansarea a avut loc de la un site de testare din estul statului Orisa.

“Anunt succesul lansarii Agni-V ….. face istorie si face tara noastra mandra in domeniul tehnologiei rachetelor. Suntem o mare putere in domeniul rachetelor nucleare, nepotrivita pentru cea mai mare parte a lumii,” a declarat V.K. Saraswat, seful DRDO, postului de stiri NDTV.

Raza de actiune a rachetei nucleare indiene este cu 500 de kilometri mai mica decat marimea minim necesara pentru o racheta pentru a fi calificata drept racheta balistica intercontinentala (ICBM).

Spre deosebire de alte rachete din India, Agni-V ar putea sa ajunga in orasele chineze de la Beijing si Shanghai

In prezent, numai cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU – Statele Unite ale Americii, China, Franta, Marea Britanie si Rusia – au declarat public ca au capacitatea de a lansa ICBM.

Directorul care conduce echipa ce testeaza rachetele nucleare de la site-ul de lansare, S.P Dash, a declarat pentru Reuters ca lansarea a indeplinit toate obiectivele si a „lovit tinta cu o precizie foarte buna.”

Lansarea, anuntata in avans, afost mai bine primita de catre Occident, decat recenta lansare a Coreei de Nord, care a esuat in trimiterea unui satelit pe orbita.

Phenianul a afirmat ca lansarea a fost facuta pentru a trimite un satelit in spatiu, insa Occidentul a numit-o un test secret de rachete balistice.

„Occidentul alege sa treaca cu vederea nerespectarea tratatelor de control nucleare si de rachete ale Indiei,” a scris China Global Times intr-un editorial publicat miercuri, data prevazuta initial pentru lansarea testului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.