Grupul Local Dobrogea Nord a organizat marti, 22 iulie 2014, la Pavilionul Expozitional, Sala G3, B-dul Mamaia, Constanta, conferinta de presa referitoare la stadiul implementarii Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata “Dobrogea Nord – Pamantul Salbatic dintre Ape”, cofinantata din Fondul European pentru Pescuit prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.
DSC_0026La eveniment au participat Cristian Darie – Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Costin Rasauteanu – Managerul General al Grupului Local Dobrogea Nord, reprezentanti ai Compartimentului Regional POP Constanta, reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor patronale, membri ai Gruplui Local Dobrogea Nord, precum si jurnalisti.
Prin organizarea conferintei de presa, Grupul Local Dobrogea Nord a adus la cunostinta publicului interesat, situatia proiectelor depuse in cadrul Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata “Dobrogea Nord – Pamantul Salbatic dintre Ape”. Astfel, in cadrul strategiei au fost depuse proiecte pentru constructia unui numar de 4 puncte de debarcare, pentru crearea unui numar de 2 unitati de prelucrarea si comercializare a pestelui, pentru constructia unui numar de 6 amenajari eco-turistice pentru pescuit. Promovarea protectiei mediului la nivelul zonei pescaresti Dobrogea Nord si intarirea capacitatii de guvernare si reprezentativitate a tinerilor si femeilor din cadrul comunitatilor pescaresti a fost realizata prin depunerea proiectelor privind realizarea a 2 campanii de informare, respectiv infiintarea unui centru multifunctional.
Pentru promovarea sectorului piscicol din zona pescareasca Dobrogea Nord a fost depusa o cerere de finantare privind organizarea unui festival pescaresc si de asemenea, au fost depuse proiecte de infiintare a unui numar de 2 ateliere de confectionat unelte pescaresti, respectiv constructie barci.
Numarul total al proiectelor inregistrate de Grupul Local Dobrogea Nord in urma lansarii apelurilor de depunere a cererilor de finantare este de 18 proiecte, in valoare totala nerambursabila de 15.030.167,53 lei.
Valoarea totala nerambursabila alocata Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata “Dobrogea Nord – Pamantul Salbatic dintre Ape” a fost de 13.263.076,00 lei, structurata in 14 oprtunitati de finantare.
DSC_0041Valoarea necesara de suplimentat pentru finantarea tuturor celor 18 proiecte este de 1.767.091,53 lei.
Din cele 18 proiecte selectate de Grup Local Dobrogea Nord si depuse la sediul DGP-AM POP (Directia Generala Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit), 8 proiecte au primit aviz favorabil DGP-AM POP in vederea finantarii, din care 3 proiecte au fost deja contractate, iar 10 proiecte se afla in evaluare la DGP-AM POP.
“A trecut 1 an de la lansarea Strategiei de Dezvoltare Locala Integrata “Dobrogea Nord – Pamantul Salbatic dintre Ape”, o strategie care a creat pentru agentii economici, pentru institutiile publice, pentru ONG-uri, pentru asociatiile pescaresti adevarate oportunitati de finantare, care nu s-ar fi nascut si nu ar fi fost posibile daca Consiliul Judetean Constanta nu ar fi avut intelepciunea de a intelege importanta unei astfel de strategii, care are un impact deosebit in mediul economic si social pentru judetul nostru.
Datele tehnice de astazi ne arata ca indicatorii au fost depasiti, gradul de depunere fiind de aproximativ 113%. Conform statutului solicitantilor care au depus cereri de finantare in cadrul Grupului Local Dobrogea Nord, ponderea beneficiarilor este de aproximativ 60% din sectorul privat, respectiv 40% din sectorul public”, a declarat Costin Rasauteanu, Managerul General al Grupului Local Dobrogea Nord.
La randul sau, Cristian Darie, Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta a tinut sa mentioneze: “Felicit toata echipa ca am reusit sa ii facem pe potentialii beneficiari sa scrie proiecte, sa aplice si sa avem chiar o lista de proiecte in asteptare a caror finantare am covingerea ca se va realiza din fondurile neutilizate.
Suntem unul din FLAG-urile care va consuma peste 100% din fondul initial alocat si imi exprim dorinta de a putea duce la bun sfarsit aceste proiecte, iar beneficiarii sa poata sustine in mod real procentul de cofinantare. Ne bucuram de ceea ce am realizat, iar experienta accesarii fondurilelor europene pentru pescuit ne va folosi in perioada 2014-2020 pentru a fi mult mai aplecati, cu tinte cat mai indraznete, pentru ca acesta este singura posibilitate de a putea dezvolta zona pescareasca Dobrogea Nord”.