Indicii despre praful din atmosfera pastrate in gheata din Antarctica

O carota de gheata din estul Antarcticii obtinuta de o echipa formata din mai multi cercetatori europeni ne arata cum s-a schimbat concentratia de praf din atmosfera pe parcursul ultimelor 8 cicluri glaciare, conform unui articol publicat in ultimul numarului din 3 aprilie al revistei Nature.

Concentratia prafului in zapada depinde de mai multi factori, printre care cantitatea de particule minerale provenita de pe continente (care la randul ei este influentata de conditiile de clima si mediu in zona de origine a prafului), rata de acumulare a zapezii si curatarea atmosferei asociata cu ciclul hidrologic.

Particulele de praf din atmosfera sunt importante pentru clima planetei pentru ca pot afecta temperatura prin absorbirea sau reflectarea radiatiei solare. Praful este de asemenea o sursa importanta de micronutrienti (ex. fier) pentru oceane.

Studiul indica o crestere de 25 de ori a fluxului de praf in timpul perioadelor glaciare comparativ cu perioadele interglaciare. Autorii studiului atribuie aceast lucru cresterii eroziunii eoliene in America de Sud si timpului de rezidenta mai lung al prafului in troposfera datorita continutului mai scazut de apa din atmosfera.

Sursa: Stiinta.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *