Boris Johnson, principalul candidat al Partidului Conservator din Marea Britanie la Primaria Londrei, a anuntat, de curand, ca sustine construirea unui nou aeroport in estuarul Tamisei.
De asemenea, el reclama inchiderea lucrarilor la cea de a treia pista de aterizare, cat si la cel de-al saselea terminalal Aeroportului Heathrow. Johnson a cerut guvernului sa reexamineze planurile pentru noul aeroport care urmeaza sa fie ridicat pe o insula artificiala, aducand in sprijin exemplul Hong Kongului.
„Daca va veti uita la celelalte state care au avut probleme de acest fel, veti vedea ca nu este imposibil sa mutam Aeroportul Heathrow pe o insula artificiala”, a spus Johnson. Aeroportul Heathrow a fost infiintat in anul 1943, rolul jucat atunci de acest amplasament fiind cel de aeroport militar.
De-a lungul timpului, Heathrow a devenit cel mai mare aeroport londonez, iar numarul zborurilor care au loc anual se ridica la 72.000. Si alti oficiali britanici considera, la randul lor, ca actualul aeroport este prost plasat si sustin crearea unei insule artificiale in largul Tamisei pe care sa fie stramutat Heathrow. Heathrow, principalul aeroport din Londra, care se afla la 24 kilometri de centrul capitalei Marii Britanii, este subiectul unei dispute mai vechi legate de stramutarea sa pe o insula artificiala in estuarul Tamisei.
Controversele legate de acest subiect sunt destul de aprinse, dar propunerea de a construi un aeroport pe o insula, in largul unui fluviu, nu este deloc nerealista, avand in vedere ca si alte capitale ale lumii, printre care se numara si Hong Kong, au cheltuit miliarde de dolari pentru realizarea aceluiasi deziderat.
Heathrow, o sursa permanenta de poluare
Din acest loc se efectueaza multe zboruri si exista in permanenta riscul unor accidente. Heathrow este amplasat in zona cea mai populata a Marii Britanii. In anul 2005, guvernul britanic a refuzat un plan similar de a construi un aeroport in estuarul Tamisei, argumentand ca un astfel de proiect ar fi foarte periculos pentru mediul inconjurator si ar distruge habitatul pasarilor salbatice care traiesc in acea zona. In plus, guvernantii britanici au invocat la acea vreme si costurile uriase pe care le-ar presupune realizarea unui astfel de proiect.
Cea de-a treia pista care se afla in constructie se presupune insa ca va fi o sursa de emisii semnificative si necontrolate de dioxid de carbon si nitrogen, un motiv in plus care ridica serioase probleme legate de poluare. Ministerul britanic al Transporturilor nu este de acord insa cu propunerea lui Boris Johnson.
Lordul Soley, directorul de proiect care presupune extinderea actualului Aeroport Heathrow, si nu stramutarea sa, a declarat ca nu considera necesara construirea unui aeroport nou, deoarece acest lucru ar duce la inchiderea actualului Aeroport Heathrow care nu si-ar mai gasi astfel utilitatea. In plus, vor ramane pe drumuri 72.000 de oameni.
Sursa: Adevarul