Intrecere inedita a cailor cu oamenii, in Tara Galilor

Intrecere inedita a cailor cu oamenii, in Tara Galilor

De la inceputul Lumii, omul a incercat necontenit sa se intreaca pe sine, sa-si depasesca limitele si nu in ultimul rand sa demonstreze ca este superior animalelor care il inconjurau. Nici un exemplu nu este mai elocvent decat Maratonul oameni contra cai, organizat in fiecare vara la Llanwrytd Wells, Marea Britanie. Editia de anul acesta are loc sambata.

Una dintre cele mai ciudate curse din lume, aceasta provocare cabalina a fost inspirata de o conversatie purtata intr-un bar. In 1980, baronul local din Neuadd Arms, Gordon Green, a auzit un chefliu care sustinea sus si tare ca in Tara Galilor, oamenii sunt egali cu animalele lor preferate, caii, in ceea ce priveste viteza. Interlocutorul acestuia se opunea cu vehementa spuselor prietenului de pahar.

Dupa cateva sticle de tarie, duelul verbal era gata sa se transpuna in realitate. Hotarand ca acesta provocare privata trebuie sa fie transformata intr-una publica, Gordon Green a hotarat sa verifice spusele omului, cu fapte. Asa s-a nascut Maratonul oameni contra cai.

Cursa s-a desfasurat de atunci in fiecare an, acumuland de-a lungul timpului noi si noi nivele de competitie.

Cursa inseamna, pe scurt, parcurgerea cat mai rapida a unei distante de 35 de kilometri de teren mixt, incluzand drum asfaltat, drum forestier, drum in panta, o zona cu obstacole si un drum serpuit. Concurentii pornesc la start pe doua astfel de piste amenajate special. La linia de start se inscriu trei tipuri de competitori: un om contra unui cal calarit, un om contra unui cal singur si al treilea tip, o echipa formata din trei oameni care dau leapsa din 10 in 10 km contra unui cal calarit. In 1985, a fost introdusa o a patra varianta, aceea de intrecere a unui om pe bicicleta contra unui om calare. Oamenii pot fi barbati, femei sau copii, singura cerinta fiind aceea ca trebuie sa aiba mult, mult curaj.

Paginile de istorie scrise la Llanwrytd Wells releva recorduri demne de Guiness Book, singura performanta care nu a fost inca atinsa fiind egalarea de catre un alergator a unui cal calarit de jocheul aferent. Editia din 2000 a fost pe aproape sa rastoarne situatia, doar 80 de secunde separandu-i pe cei doi. Un record demn de mentionat a fost atins in 1995, cand biciclistul Tim Gould a depasit cu 3 minute calul calarit.

Premiul cel mare consta in fabuloasa suma de 25 000 de lire sterline si este oferit omului care reuseste sa invinga calul necalarit. Cu 5 000 de lire mai putin incaseaza omul care invinge calul calarit. Suma mai scade cu 5 000 de lire la categoria echipei de trei oameni contra unui cal calarit.

Omul pe bicicleta care depaseste calul calarit pleaca acasa cu 5 000 de lire sterline. In amintirea primului concurent din istoria Maratonului, este oferit si un premiu special, in valoare de 1 000 de lire sterline care poarta numele de ‘Lord Sutch Memorial Challenge’. Din nefericire, Lordul Sutch a murit in 1999.

Maratonul oameni contra cai nu are vreun precedent de acest fel in lume. In secolul al XVIII-lea, tot in Marea Britanie, in Cardiganshir, Guto Nyth-Bran s-a luat la intrecere cu un cal si a castigat, dar intamplarea a trecut neobservata.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *