“Atentie, cancer!” – iata ce ar trebui sa scrie pe sticlele de Coca-Cola si Pepsi

Pre?edintele Societ??ii Române de Diabet: Nu interzice?i copiilor de tot Coca-Cola ?i fast-food, da?i-le mult mai pu?in
“Atentie, cancer!” – iata ce ar trebui sa scrie pe sticlele de Coca-Cola si Pepsi

Potrivit NaturalNews, in ianuarie 2012, statul California a adaugat pe lista de substante cancerigene chimicalele si ingredientele folosite in mod obisnuit in bauturi carbogazoase aromatizate. Stirea a produs multe valuri de soc in intreaga industrie a hranei procesate. Si potrivit multor comunicari, Coca-Cola, PepsiCo si chiar Whole Foods trebuie sa modifice retetele bauturilor carbogazoase aromatizate pentru a evita ca statul California sa le eticheteze produsele drept unele care provoaca boli precum cancerul.

Chimicalele cancerigine in cauza sunt 4-methylimidazole sau 4-MIE, un produs secundar format in procesul de obtinere a colorantului caramel, un aditiv utilizat de regula in bauturile cola procesate.

Potrivit CSPI (Centrul pentru Stiinta in Interes Public), colorantul caramel produs folosind amoniac sau sulfiti de amoniac creeaza atat 4-MIE cat si 2-MIE (2-methylimidazole), care au fost desemnate drept cancerigene.

CSPI a solicitat anul trecut FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite sa inlature statusul GRAS (Generally Recognized as Safe) de pe colorantii caramel obtinuti astfel, dar FDA a refuzat, insistand ca 4-MIE este sigur.

Dar locuitorii Californiei gandesc altfel, votand in majoritate ca 4-MIE sa fie adaugat pe lista substantelor toxice, sub egida California’s Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act din 1986, cunoscut ca Propunerea 65.

In urma acestui vot, gigantii bauturilor trebuie sa schimbe modul in care produc colorantul caramel, pentru a mentine nivelul de 4-MIE sub pragul limita. In acest proces ei incearca sa schimbe “povestea” pentru a face sa para ca 4-MIE nu este periculos si ca, modificand formula bauturii, nu se va schimba gustul, culoarea sau consistenta acesteia.

Dar un studiu publicat in jurnalul „Arhivele toxicologiei” in 2008, spune foarte clar ca 4-MIE este toxic si ca poate provoca crize clonice, hiperactivitate, tulburari de mers, inflamatii cronice, cancer pulmonar sau leucemie. Acesta a confirmat ca 4-MIE este cancerigen.

Si aici apare intrebarea: daca este posibil ca producatorii de bauturi sa obtina colorant caramel fara 4-MIE, de ce continua cu acesta, stiind ca este toxic?

Coca-Cola a negat intr-o declaratie publica ca 4-MIE este cancerigen, spunand ca mandatul de atentionare cancerigena este „nefondat stiintific”.

Dar stiinta vorbeste de la sine, in mod special pentru bauturile Coca-Cola si  PepsiCo pentru care s-a demonstrat ca au nivel ridicat de 2-MIE si 4-MIE. Exact ce a subliniat CSPI in petitia catre FDA. Aceeasi petitie care a dezvaluit ca datorita cantitatii de 4-MIE continuta de bauturile Coca-Cola si  PepsiCo, 15.000 de oameni sufera anual de cancer in Statele Unite.

Traducere si editare: Catalina Rusin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *