Invazie de lebede siberiene

Lacul de acumulare dintre barajele Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2 a devenit, peste noapte, „Lacul Lebedelor Siberiene”. Sute de pasari migratoare au poposit la sfarsitul saptamanii trecute in Mehedinti. Peste 200 de lebede, printre care cateva perechi cenusii, originare din Siberia, si-au gasit „refugiul”, in apropierea localitatii Hinova, localitate situata la 15 kilometri de Drobeta Turnu Severin.

Gratioasele fapturi atrag zilnic privirile trecatorilor, care se opresc sa le admire sau pur si simplu privesc din autoturisme spectacolul natural. Lebedele au poposit pentru prima data in aceasta zona in urma cu aproape trei ani si au venit tocmai din Siberia, alungate de frigul de acolo. Habitatul natural format in stuful Dunarii din Zona Caramidariei pare a fi unul prielnic pentru pasarile calatoare, care si-au facut o obisnuinta de a-si petrece iarna in Romania.

„De aproape o saptamana, in doua locuri pe Dunare la Hinova, in zona Caramidariei si pe bratul Dunarii Micii, au aparut mai multe stoluri de lebede. Am luat legatura cu pescarii si prin intermediul politistilor de la noi din sat le-am adus la cunostinta oamenilor ca lebedele sunt orcotite de lege si daca cineva va incerca sa le vaneze, va ajunge la puscarie”, a declarat primarul comunei Hinova, Alexandrescu Gheorghe.

Lebedele sunt declarate specie ocrotita de lege, iar cei care incearca sa le vaneze risca pedeapsa cu inchisoarea. Pescarii au fost anuntati de autoritati sa aiba mare grija sa nu cumva sa prinda in navoadele lor lebede si daca observa lebede lovite sau moarte sa sesizeze imediat politia si primaria.

De la an la an, numarul acestor pasari este tot mai mare. Sutele de lebede dau fluviului o culoare exotica si atrag privirile numerosilor cetateni aflati in zona, dar au pus si autoritatile sanitar-veterinare pe jar. „In fiecare dimineata, unul dintre specialistii nostri de la DSV merge la Dunare si monitorizeaza lebedele migratoare. Ne bucuram ca au venit in Mehedinti, dar trebuie sa fim foarte atenti, sa nu cumva sa aduca cu ele vreo boala – holera sau, doamne fereste, gripa aviara”, a declarat directorul DSV Mehedinti, Sorin Jianu.

Ocrotite de lege si declarate monumente ale naturii, lebedele de iarna, asa cum sunt numite in popor, au devenit tinta curiosilor si a trecatorilor, ce nu vor sa plece mai departe fara a face o fotografie. Pe zi ce trece, frumoasele pasari albe se apropie din ce in ce mai mult de mal si atunci cand se simt in siguranta mai ies si pe plaja Dunarii. Specialistii nu exclud ca lebedele siberiene sa-si faca si cuiburi in stuful Dunarii si sa populeze Dunarea cu pui de lebede, care sa nu-si mai ia zborul spre alte zone.

Sursa: 24DeOre Cotidianul de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *