Padurea amazoniana, cea mai mare intindere forestiera tropicala din lume, numara circa 390 de miliarde de arbori din 16.000 de specii, potrivit primului recensamant efectuat, care a necesitat zece ani de studii. Jumatate din arbori apartin unui numar de 227 specii, precizeaza autorii studiului aparut vineri in revista americana Science si preluat de agentia Belga, transmite Agerpres.
Peste 100 de experti din 88 de institute din intreaga lume au alcatuit 1.170 de inventare ce acopera ansamblul padurii amazoniene si lamuresc unele elemente-cheie ale biodiversitatii zonei.
Intinderea bazinului amazonian si terenul accidentat au ingreunat pana acum un recensamant al copacilor din Amazonia, care se imparte intre Brazilia, Peru, Columbia, Guyana si Surinam. Lipsa unor informatii elementare in privinta intinderii forestiere amazoniene a creat obstacole in activitatea oamenilor de stiinta si in eforturile de conservare, releva autorii proiectului.
‘Cele mai frecvente specii de arbori din Amazonia sunt acum identificate si cuantificate’, explica Hans ter Steege, cercetator la Centrul Naturalis Biodiversity din Olanda. ‘Sunt informatii extrem de utile pentru desfasurarea unor studii suplimentare si pentru decidentii politici’, adauga el.
Cele mai frecvente specii, numite ‘hiperdominante’, reprezinta doar 1,4% din toate speciile de arbori din Amazonia. Potrivit modelului matematic utilizat in aceasta cercetare, in Amazonia exista circa 6.000 de specii de arbori rare, cu mai putin de 1.000 de exemplare. Din acest motiv, aceste specii pot fi considerate in pericol de disparitie de catre Uniunea internationala pentru conservarea naturii (UICN), adauga sursa citata.