Deutsche Welle: Niciun guvern al Romaniei nu a manifestat inclinatii anti-ecologiste la fel de puternice ca guvernul actual

0
694
Deutsche Welle: Niciun guvern al României nu a manifestat înclinaţii anti-ecologiste la fel de puternice ca guvernul actual
Deutsche Welle: Niciun guvern al Romaniei nu a manifestat inclinatii anti-ecologiste la fel de puternice ca guvernul actual
Deutsche Welle: Niciun guvern al Romaniei nu a manifestat inclinatii anti-ecologiste la fel de puternice ca guvernul actual

Este surprinzator ca niciun guvern al Romaniei nu a manifestat inclinatii anti-ecologiste la fel de puternice ca guvernul actual, care adopta tot mai hotarat o orientare industrialista.

Primul ministru Victor Ponta recurge la o experienta foarte interesanta. Aflat in pana de popularitate si in vadit impas de comunicare l-a numit ca purtator de cuvant pe Mirel Palada, sociolog si cadru didactic asociat la SNSPA, dar mai ales debateur cunoscut in spatiu virtual si la televiziune. Trasatura cea mai relevanta in contextul actual este stilul impetuos si foarte personal al exprimarii sale care il deosebesc radical de profilul standard al purtatorului de cuvant. Om inteligent si talentat, Mirel Palada e mereu in cautarea stilului, a unei modalitati de depasi limbajul standard si limitarile formatului administrativ. Dar de cele mai multe ori, asemenea impulsuri s-au dovedit daunatoare.

Daca premierul recurge la aceasta experienta riscanta este probabil pentru ca traverseaza cu adevarat o criza de imagine foarte puternica. Mai cu seama sustinerea proiectului de la Rosia Montana a provocat o scadere a popularitatii. Mai grav este ca evolueaza pe un grafic descendent.

De altfel poate nu este intamplator ca in ultimul sau text de pe blogul personal binecunoscut (Turambarr), Mirel Palada isi propune sa combata energic si caustic opozitia fata de explorarile Chevron, dar nu rosteste niciun cuvant despre Rosia Montana. Intr-un text amplu si elaborat, de aproape 7000 de semne, consilierul primului ministru ridiculizeaza spiritul rural superstitios si retrograd care ar anima protestele din zona Vasluiului. Sau mai degraba, sustine Turmanbarr, manipulatori cu interese precise ar profita de inapoierea candida a satenilor care, asa cum se stie, sunt speriati de fiecare data de orice noutate tehnologica: “Este vorba despre o ecuatie medievalo-goebbelsiana simpla, dar eficienta: oameni naivi plus manipulare, egal tesniune sociala, uneori chiar revolta.”

Pledoaria sa mai curand pamfletara decat obiectiv argumentativa sfarseste prin a pomeni interesul rusesc in afacerea gazelor cu toate ca se fereste sa ii invinuiasca pe rusi. Tinta sa principala raman ecologistii cu aspiratia lor catre integritatea desavarsita a naturii: “De fiecare data cand taranii ara campul, ei strivesc corola de minuni a lumii”, scrie caustic Turambarr.

Textul a aparut joi seara in 17 octombrie si vineri, 18 octombrie, a fost anuntata oficial numirea sa ca purtator de cuvant. Este clar prin urmare ca Victor Ponta impartaseste integral aceste puncte de vedere si ca se regaseste, inclusiv in inflexiunile sale subiective. E un castig de cunoastere.

Dar asa cum spuneam, textul lui Mirel Palada alias Trambarr nu contine nimic despre Rosia Montana.Este pe cale primul ministru sa inteleaga ca ar fi bine sa arunce balastul cinaurilor pentru a permite gazelor de sist sa-si continuie zborul? Nu este sigur, dar cel putin este clar ca intelege care sunt costurile de imagine.

Dupa toate aparentele, Victor Ponta ii acorda lui Mirel Palada o incredere extrem de mare, caci, bloggerul cel putin, nu pare sa fie omul usor de strunit. Va adopta oare guvernul acest stil de comunicare? Sau va cauta, dimpotriva, sa paseasca pe terenul mai sigur al cuvintelor bine masurate si calibrate dupa atente cercetari demoscopice? Sau ar putea sa le imbine, caci asa cum stim, spontaneitatea si franchetea tonului pot fi foarte bine simulate.

In orice caz, primul ministru ar trebui sa stie ca oricat de sclipitoare ar fi expresia, continutul nu poate fi disimulat pana la capat si ca politica cea mai buna este sinceritatea si argumentatia grava si onesta, in toate articulatiile sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.