Ion Bucur: „Centrala de la Cernavoda este sigura”

?ase opriri neplanificate în 2012 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda. Oficial: "E normal s? mai pice câte un reactor!"
Ion Bucur: "Centrala de la Cernavoda este sigura"

Ionel Bucur, directorul Centralei Nucleare Cernavoda, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, ca centrala nucleara are o marja de securitate bine pusa la punct. Un eventual cutremur produs in zona Cernavoda nu ar putea depasi 8 grade pe scara Richter, iar aceasta valoare este una sigura pentru rezistenta centralei. Conform datelor publicate de catre Societatea Nationala Nuclearelectrica, centrala a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

„Energia nucleara este speciala. De regula, incarcarea reactorului de la Cernavoda se face saptamanal. Exista multe diferente intre tehnologia folosita la Cernavoda si cea de la Fukushima, dar si in privinta amplasamentelor. Cernavoda, localitatea din muntii Dobrogei, nu este o zona seismica, in schimb exista influente ale zonei Vrancea”, a admis Bucur.

In cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.
Centrala Nucleara de la Cernavoda utilizeaza tehnologia CANDU 6 si are prevazute doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite amplasate in locatii distincte avand surse de actionare independente, astfel reactorul se va opri in siguranta si va indeparta caldura reziduala in situatii de urgenta.

Decizia Comisiei Europene ca toate centralele nucleare din Europa sa fie supuse unor asa-zise teste de stres a fost intampinata pozitiv de catre directorul CNCAN, care a declarat ca si la Cernavoda vor avea loc astfel de verificari, ce presupun revizuirea intregii securitati a centralei si simularea unor accidente. Termenul pana la care aceste verificari vor trebui facute este luna iunie.

Bucur a explicat ca, intr-o situatie de criza, exista oricand un numar de 100-150 de persoane pregatite sa intervina, existand un sistem de avertizare care le-ar permite acestora un scurt interval de timp in care sa stabileasca ce este de facut. In plus, la centrala exista un centru de situatii de urgenta unde s-ar afla aproximativ 50 de angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *