Array

Iskandar, orasul verde din Malaezia

Iskandar, orasul verde din Malaezia

In fata Singapore, pe cealalta parte a stramtorii Johor, in partea de sud a Malaeziei se naste un proiect care prefigureaza probabil viitorul vietii urbane in Asia de Sud-Est: Iskandar, o platforma urbana construita dupa norme ecologice, functionand cu energie verde si fara poluarea care afecteaza atatea orase asiatice. Cu o suprafata de 2.217 kilometri patrati, aproape egala cu cea a Luxemburgului, asezarea va avea in 2025 circa 3milioane de locuitori, care vor trai intr-o “metropola inteligenta”.

Investitia de 23 de miliarde de euro se bazeaza pe implementarea de inovatii tehnologice, ample spatii verzi, un nou sistem de transport public ecologic si un sistem de incalzire bazat exclusiv pe reciclarea deseurilor. Energia va proveni doar din surse regenerabile.
Guvernul malaezian vrea sa faca din Iskandar un model pentru intreaga regiune. Conform ambitiosului proiect lansat in 2006, Iskandar va ingloba Johor Bahru, actualmente al doilea mare oras din Malaezia si va functiona ca o platforma logistica, financiara si tehnologica apta sa rivalizeze cu Hong Kong sau cu Singapore.

EduCity, un hub al cunoasterii internationalDescarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

Pana in 2025 in Iskandar se vor construi imobile de birouri si de locuinte, hoteluri, parcuri, spitale, scoli internationale si chiar un studio cinematografic.

EduCity, un campus universitar international creat ex nihilo, s-a deschis din septembrie 2011 si a atras deja opt universitati internationale de renume, intre care Institutul tehnologic maritim din Olanda si universitatile Newcastle, Southampton si Reading, din Marea Britanie. Se prevede ca in 2025, campusul ce se intinde pe 123 de hectare sa numere 16.000 de studenti, functionand ca “un hub al cunoasterii” urias.

Cartierul de afaceri din Iskandar nu va avea zgarie-nori precum cei din New York sau din Hong Kong. Proiectul initial a fost “redesenat” in urma crizei din 2008 lasand loc unor locuinte mai modeste de inaltime medie.

In septembrie, compania Lego a inaugurat in Johor primul sau parc tematic asiatic, Legoland.

Iskandar nu reprezinta doar un proiect regional. El vizeaza sa permita Malaeziei sa-si mentina competitivitatea in concurenta apriga dintre tarile Asiei de Sud-Est, confruntate cu ascensiunea puterii economice a Indiei si a Chinei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente