Izolati-va locuinta cu „ziare reciclate”!

Izolatia celulozica asigura un grad ridicat de confort termic, iar tehnologia moderna foloseste ca materie prima hartia de ziare reciclata.izolare cu hartie

Desi pe pietele europene, in special nordice, se foloseste cu succes de zeci de ani, la noi izolatia celulozica nu este foarte populara, partial din lipsa de informatii, dar si dintr-o oarecare reticenta la nou. Cu toate acestea, celuloza este un foarte bun izolator termic.

Izolatia celulozica moderna foloseste ca materie prima hartia de ziar reciclata, din care se extrag fibrele sale brute, tratate apoi cu aditivi speciali pentru a capata proprietati ignifuge sau protectie fata de daunatori. Se poate folosi pentru realizarea izolatiei termice atat pentru pereti, podele, cat si pentru tavane si acoperisuri, asigurand totodata o protectie fonica ridicata.

Utilizata si la mansarde

„Aceasta tehnologie a patruns la noi din 2003 si se dezvolta incet-incet. Celuloza are avantajul ca este materialul cu cel mai bun coeficient termic”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

Potrivit acestuia, izolatia celulozica poate fi proiectata pe orice fel de structura, iar de obicei este folosita la interior si la mansarde. Georgescu explica de ce nu a facut „valuri” pana acum: este un produs nou si necesita o aplicatie speciala, facuta de profesionisti, fata de polistiren, de pilda, care poate fi aplicat de oricine. Fibrele de celuloza sunt suflate mecanic in locurile dorite printr-un furtun, creand o „saltea”, care are aspectul lanii.

Izolatia celulozica are avantajul ca se instaleaza repede. De pilda, o suprafata de 120 de metri patrati poate fi acoperita in 3-4 ore cu un strat de 10 centimetri, in functie de complexitatea structurii, spune Gigi Hutanu, reprezentantul firmei romano-finlandeze Fibratus Eco Wool, ce detine la Neamt o instalatie de productie a izolatiei celulozice.

Totodata, asigura un grad de umplere de 100% a suprafetelor. „In Finlanda, aceste sistem este folosit de 25-30 de ani, circa 80% din case acolo sunt izolate astfel”, ne-a spus Hutanu.

Bun si iarna, si vara

Potrivit acestuia, costurile de incalzire sunt diminuate cu cel putin 25% in perioada iernii prin acest tip de izolatie, in timp ce vara temperatura din casa este mai scazuta cu cel putin 5 grade decat in mod obisnuit.

Razvan Oprea, director la firma Izorare, care comercializeaza acest tip de material izolant, importat din Austria, sustine ca izolatia celulozica este cu 30%-50% mai scumpa decat cea cu vata de sticla.

„Vata de sticla are insa o densitate mai mica, iar pierderile termice sunt mult mai mari, deci, in timp, e mai scumpa”, a precizat Oprea. Produsul se gaseste la Construct Expo Ambient, targ ce se desfasoara pana sambata, 15 mai, la Romexpo.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *