Parfumuri celebre care contin substante periculoase pentru sanatate

0
367

Numeroase marci de parfumuri foarte populare in Canada contin cel putin o duzina de produse chimice secrete, potential periculoase pentru sanatate, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Defense environnementale din aceasta tara.parfumuri celebre

Printre parfumurile calificate drept cele mai periculoase de autori se numara „Halle”, al actritei Halle Berry, „Quiksilver” si „Lo Glow”, al lui Jennifer Lopez: ele contin fiecare cate sapte substante capabile sa afecteze sistemul endocrin, dintre care sase imita estrogenul, iar una influenteaza activitatea glandei tiroide.

Potrivit studiului, efectul asocierii acestor substante chimice analizate poate varia de la o simpla reactie alergica la disfunctii ale sistemului endocrin.

Din cele 17 parfumuri testate (supuse unei evaluari la un laborator independent din California), 12 contineau ftalat de dietil, un produs asociat dezvoltarii anormale a organelor genitale, in cazul bebelusilor de sex masculin, si anomaliilor spermei, in cazul barbatilor.

Fiecare produs testat includea, in medie, 14 substante secrete. Potrivit studiului, acesti compusi nu sunt indicati pe eticheta din cauza unor lacune ale sistemului juridic ce permite fabricantilor sa le regrupeze sub eticheta „parfum”. De exemplu, „Seventy Seven” al companiei americane Eagle, comercializat in Canada, contine 24 astfel de substante, cea mai mare concentratie constatata in cadrul acestui studiu.

Substantele chimice continute de parfumuri sunt inhalate sau absorbite prin piele. Multe ajung in organism, fiind periculoase mai ales pentru femeile insarcinate si bebelusi, spune Jane Houlihan, prim vicepresedinte al Environmental Working Group, citata in acest studiu.

Asociatia canadiana a producatorilor de cosmetice, produselor de toaleta si parfumurilor spune ca „acest raport deformeaza foarte mult rezultatele studiilor stiintifice asupra compusilor din parfumuri si prezinta un tablou eronat al modului in care acestia sunt controlati si etichetati”.

Autoritatile din domeniul sanatatii din Canada au indicat ca iau in considerare rezultatele acestui raport, pe care le vor studia in viitorul apropiat.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.