Jaf impotriva naturii si istoriei

0
474

HUNEDOARA. Dupa ce piatra existenta in apele raului Jiet, din Valea Jiului, este exploatata, locuitorii din satul cu acelasi nume spun ca mai e putin si ecosistemul va fi distrus.
exploatare de piatra
Nici plangerile facute la politie nu au dat roade, pentru ca exploatarea continua. Drumurile de munte, cabanele din Parang si alte obiective turistice au „inghitit” de-a lungul timpului mii de metri cubi de balast si pietris, toate exploatate din raul Jiet. Din acest motiv, mai multe specii de pesti si plante au disparut definitiv din cauza excavatiilor necontrolate. „Pastravii sunt primii care au disparut. Chiar si podurile sunt in pericol sa se prabuseasca din cauza excavarilor. Vin cu masini mari si scot piatra, iar pestii nici nu mai exista in apa”, spune un localnic din Jiet.
Exploatarea necontrolata parca s-a intensificiat dupa ce mai multe reclamatii au fost facute autoritatilor locale si politiei. „Politia se pare ca nu a reusit sa opreasca excavarile, chiar daca au venit la solicitarea noastra. Angajatii de la fata locului n-au avut actele la ei, pentru a putea fi legitimati. In plus, nu existau nici actele firmei pentru care lucrau. La scurt timp, au fost eliberati de oamenii legii, dupa ce la sectie s-a primit un telefon, sustine Dimitrie Jura, preotul satului.
Langa raul Jiet a existat un castru roman. In zona au fost descoperite monede si o intreaga istorie a fost dizolvata in apa, numai in ultimii ani, cand exploatarile de balast s-au extins in toata zona. „Fortificatiile romane se intindeau pe albia raului si toate gardurile momarlanilor s-au construit pe marcajele de atunci, dar acum nimic nu mai e cum era”, adauga preotul satului. La castrul roman de la Popi, au fost descoperite 300 de monede de pe vremea romanilor si ruinele cetatilor de fortificatie s-au pastrat in munte, pana in anii nostri. Autoritatile de acum, insa, au dat totul pentru afaceri banoase cu piatra de rau.
Comandantul politiei Petrila, Ovidiu Zaharie, a confirmat faptul ca a fost sunat de vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Costel Avram, la scurt timp dupa ce i-a adus pe muncitori la sectie. „A sunat vicepresedintele Costel Avram ca ar fi auzit ca i-am arestat si dus cu duba pe muncitori, lucru total fals, ca noi nu avem nici macar duba”, spune Zaharia. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, spune ca va demara o ancheta pentru a vedea care este situatia. „Nu este atributia mea, dar avand in vedere ca este acuzata conducerea Consiliului Judetean, si implicit eu, voi verifica care este situatia”, ne-a declarat Molot.

Sursa: 24h online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.