Obama îndeamnă Rusia să prelungească Programul Nunn-Lugar

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a fost victima unor atacuri ale piratilor informatici. Hackerii au publicat numele si datele mai multor oameni de stiinta, furate de pe serverul Agentiei, pe care ii acuza ca lucreaza cu Israelul.oameni de stiinta, furate de pe serverul Agentiei, pe care ii acuza ca lucreaza cu Israelul.

Pentru prima data, AIEA este victima hackerilor. Duminica, un site a publicat informatii secrete referitoare la programul nuclear israelian furate de pe serverul Agentiei cu sediul la Viena, relateaza ”Le Figaro”.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea Parastoo, un nume de femeie frecvent intalnit in Iran si care, in traducere din limba farsi, inseamna “randunica”. Acestia au publicat peste 100 de nume ale unor experti care lucreaza cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, toti fiind acuzati ca au legaturi directe cu statul israelian si cu instalatia de la Dimona, considerata unanim drept nucleul programului nuclear israelian.

Jandarmul nuclear al planetei, tinta unui atac cibernetic

Piratii informatici spun ca AIEA, care ancheteaza, de peste 10 ani, presupusele intentii ale Iranului de a poseda o arma nucleara, trebuie urgent sa deschida si o ancheta publica referitoare la centrala de la Dimona. Pentru ca, sustin hackerii care au atacat AIEA, activitatile desfasurate de Israel reprezinta un pericol mult mai mare pentru pacea din Orientul Mijlociu decat ceea ce face regimul de la Teheran.
Inca din 2008, cunoscutul om de stiinta in domeniul nuclear israelian, Mordechai Vanunu, cel ce a dezvaluit secretele nucleare ale Israelului si a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, a avertizat asupra riscului unui “al doilea Cernobil” in Orientul Mijlociu din cauza starii de degradare a centralei nucleare israeliene de la Dimona.

Israelul nu a recunoscut niciodata ca ar detine arsenal nuclear, dar expertii straini suspecteaza ca aceasta tara detine intre 100 si 300 de focoase nucleare. Mai multe state din regiune, inclusiv Iranul si Siria au semnat Tratatul de neproliferare a armelor nuclerare (TNP), in timp ce statul israelian refuza sa il semneze.

RFI relateaza ca acest atac cibernetic la adresa securitatii AIEA reprezinta este stanjenitor pentru liderii Agentiei, avand in vedere ca toti cei aratati cu degetul de hackeri sunt oameni de stiinta renumiti, majoritatea specialisti in fizica moleculara. Multi lucreaza pentru Departamentul de Stat al SUA, pentru cel al Energiei, de la Washington sau pentru Franta.De asemenea, o parte dintre ei sunt angajati ai unor laboratoare renumite sau acitveaza ca si consilieri in unele ambasade.

Autorii atacului informatic nu au lansat nicio amenintare la adresa oamenilor de stiinta, insa nu poate fi ignorat faptul ca numerosi savanti iranieni au fost asasinati, in ultmii ani, in atacuri puse, de rgimul de la Teheran, pe seama serviciilor secrete israeiene, Mossad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here