Japonia nu a inclus 640 kg de plutoniu neutilizat in rapoartele sale anuale catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), in 2012 si 2013, in ceea ce expertii au numit „o omisiune nepotrivita“, scrie publicatia japoneza „The Japan Times“. Stocul este parte dintr-un amestec de oxid de plutoniu-uraniu (MOX), combustibil depozitat intr-un reactor care a fost deconectat in aceasta perioada, si a fost, prin urmare, considerat exceptat de la cerintele de raportare AIEA, a declarat un oficial de la Comisia pentru Energie Atomica din Japonia.
Expertii avertizeaza ca raportarea Japonia nu reflecta starea reala de plutoniu neutilizat, care ar putea fi deturnat pentru arme nucleare. Suma nedeclarata este suficient pentru a face aproximativ 80 de bombe nucleare.
„Nu exista nici o problema in ceea ce priveste securitatea impotriva terorismului nuclear“, a spus oficialul.
„Din punctul de vedere al garantiilor, acest material este inca un combustibil proaspat MOX neiradiat, indiferent de locatia sa. In cazul in care intr-adevar nu a fost iradiat, acest lucru trebuie sa se reflecte in raport“, a declarat fostul director general adjunct al AIEA, Olli Heinonen. In martie 2011, combustibilul MOX a fost incarcat in reactorul nr. 3 al centralei nucleare Genkai Kyushu Electric Power Co. in Prefectura Saga in timpul unui control de rutina. Acesta a fost eliminat doi ani mai tarziu, deoarece reactorul a ramas inactiv de la accidentul nuclear de la Fukushima. Cand Japonia a raportat la AIEA, in 2012, ca a avut 1,6 tone de plutoniu neutilizat la reactoarele din intreaga tara la sfarsitul anului 2011, in scadere de la 2,2 tone in anul anterior, raman cele 640 kg. Suma raportata un an mai tarziu a ramas la 1,6 tone. Combustibilul a fost tinut neutilizat intr-un bazin de combustibil incepand din luna martie 2013.
Probleme de monitorizare
Japonia este supusa unei monitorizari internationale riguroase, deoarece are cea mai mare cantitate de plutoniu intre natiuni, cu mai mult de 44 de tone extrase din combustibilului uzat si reprocesat pentru reutilizarea in politica privind ciclul combustibilului nuclear. Plutoniul nedeclarat a fost semnalat pentru prima data de catre Kakujoho, un site de informatii privind sectorul nuclear condus de analistul de politica nucleara Masafumi Takubo.
Tatsujiro Suzuki, fost vicepresedinte al Comisiei pentru Energie Atomica din Japonia si profesor la Universitatea Nagasaki, a declarat ca respectiva comisie a trecut cu vederea aceasta problema si, prin urmare, „ar trebui sa faca eforturi pentru a-si imbunatati“ raportarea.