Korodi, sustinut de ecologisti

ROSIA MONTANA – Ministrul Mediului, in proces cu Gold Corporation
Doua organizatii ecologiste fac front comun alaturi de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, in procesul care i-a fost intentat acestuia de compania Rosia Montana Gold Corporation. Alaturi de Korodi, RMGC l-a dat in judecata si pe secretarul de stat din Ministerul Mediului, Silviu Stoica.

Cei doi au fost chemati in judecata de Rosia Montana Gold Corporation, compania fiind nemultumita de decizia Ministerului Mediului de intrerupere a procedurii de autorizare a proiectului sau minier. RMCG a actionat in justitie si Ministerul Mediului. Actiunea in instanta a fost depusa saptamana trecuta, de avocatii companiei, la Curtea de Apel Bucuresti. Organizatiile nonguvernamentale Greenpeace si Alburnus Maior, opozante ale proiectului minier propus la Rosia Montana, au decis sa intervina in procesul intentat lui Korodi si Stoica. Alaturi de cele doua organizatii ecologiste, si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, organizatie care s-a ocupat de reprezentarea juridica a acestora, si-a afirmat solidaritatea cu cei doi demnitari si a anuntat ca va interveni in proces. Cele trei organizatii au comunicat decizia prin doua documente. „Ca urmare a deciziei companiei RMGC de a da in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, dar si personal pe ministrul Korodi si pe secretarul de stat Stoica, Greenpeace va formula o cerere de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti pentru a sustine decizia ministerului de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana”, se precizeaza in comunicatul Greenpeace. La sfarsitul saptamanii trecute, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si-au anuntat intentia de a interveni in proces in sprijinul celor doi oficiali dati in judecata in nume personal de compania miniera.

CERERI DE INTERVENTIE. „Ambele organizatii (AM si CIDRM – n.r.) vor formula cereri de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, interventii al caror scop este de a sustine decizia MMDD de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana”, se arata in documentul comun de sambata al celor doua ONG-uri. Interesul organizatiilor de a interveni in cauza este unul „legitim si justificat”, prin aceea ca, pe parcursul procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC, ambele organizatii au promovat actiuni in instanta pentru suspendarea si anularea certificatelor de urbanism obtinute de catre RMGC si, deci, vizand suspendarea si incetarea procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre aceasta. Toate cele trei organizatii s-au constituit drept parti in procesele deschise la sectiile de contencios administrativ, in care atacau calitatea documentelor aduse de RMGC in scopul autorizarii intentiei sale de investitii.

„IL APARAM”. „Intervenim in apararea domnului ministru Korodi pentru ca, pana la urma, noi am initiat demersurile juridice in baza carora ministerul condus de domnia sa a decis suspendarea procedurii de autorizare a investitiei miniere”, a declarat pentru Mediafax un reprezentant al firmei Alburnus Maior. In opinia Greenpeace, introducerea in cauza a functionarilor publici Korodi Attila si Silviu Stoica „nu are justificare legala si reprezinta doar o intimidare personala ieftina”, deoarece RMGC „nu poate sustine si dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii si la repararea caruia acestia sunt chemati prin introducerea in cauza”. „Nu ma surprinde deloc decizia RMGC de a actiona in instanta atat Ministerul Mediului, cat si pe mine personal. Am citit cu atentie actiunea care insoteste citatia primita de la Curtea de Apel Bucuresti, fiindca am fost interesat sa vad daca RMGC invoca, asa cum a facut-o in ultimele luni, etnia mea maghiara sau sume de sute de milioane de dolari drept cauze ale pozitiei MMDD in cazul Rosia Montana, insa aceste lucruri nu se regasesc, de aceasta data, printre acuzatiile companiei”, a declarat ministrul Korodi saptamana trecuta, la momentul la care a aflat ca a fost dat in judecata de RMGC. Potrivit acestuia, MMDD si el personal au procedat „corect” atunci cand au luat decizia de a suspenda procedura de autorizare a proiectului minier din Apuseni. „Mi-am asumat prerogativele de ministru in respectarea legii privind derularea acestei proceduri. Pozitia mea ramane aceeasi: toate companiile care desfasoara activitati poluatoare in Romania, indiferent ca sunt mari sau mici, trebuie sa respecte legea. Nu suntem aici in tara nimanui, iar respectarea procedurilor si a legilor de mediu nu este optionala pentru cei care vor sa investeasca”, a afirmat Korodi.

Atacuri
Ministrul Mediului a criticat compania miniera pentru conduita in iesirile publice. „Pentru a-si atinge scopurile, aceasta companie a recurs si la presiuni mediatice si la afirmatii pe care nu am auzit sa si le fi permis in Canada, de exemplu”, a spus ministrul. Pe langa actiunea indreptata catre ministrul Korodi, RMGC l-a dat in judecata si pe secretarul de stat Silviu Stoica, reprezentantul MMDD in Comitetul de Analiza Tehnica a proiectului minier propus de companie. Oficialii institutiei cred ca scopul actiunii nu este unul financiar, ci mai degraba obtinerea prin instanta a unei decizii care sa oblige Ministerul Mediului sa reia procedura de autorizare.

Sursa: Jurnalul National

Galerie Foto Rosia Montana

  • Rosia Montana Lac
  • Rosia Montana Dealuri
  • Rosia Montana Peisaj
  • Rosia Montana Vedere Generala
  • Rosia Montana Vedere
  • Rosia Montana Cariera
  • Rosia Montana Casa Memoriala
  • Rosia Montana Biserica
  • Rosia Montana Exploatare Aurifera
  • Rosia Montana Peisaje
  • Rosia Montana Exploatatia Miniera
  • Rosia Montana Vedere
  • Rosia Montana batran
  • Rosia Montana Munti
  • Rosia Montana Comisie
  • Rosia Montana Peisajul
  • Rosia Montana Localitate
  • Rosia Montana Exploatatie
  • Rosia Montana Minier
  • Rosia Montana Expertiza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *