Organizatiile ecologiste nu vor sa-i ierte pe cei care au omorat cu sange rece 200 de caini .
Cadavrele celor 200 de caini au fost gasite de catre lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea intr-o padure de langa comuna tulceana Somova, la sfarsitul lunii trecute, iar reclamantii sustin ca au probe cutremuratoare in sprijin. Vicepresedintele Asociatiei „Binecuvanti natura”, Maria Mot, a declarat, in exclusivitate pentru „Adevarul verde”, ca multi dintre caini au fost omorati in bataie, iar conditiile in care traiau in adapostul primariei sunt greu de imaginat.
Referitor la autorii masacrului din padurea de langa Somova, Maria Mot sustine ca martorii pe care organizatia ii va aduce la proces ii cunosc pe cei care au ucis animalele si nu mai este decat o chestiune de timp pana cand acestia vor plati pentru faptele lor.
Principalul vinovat, considera doamna Mot, este Cezar Jipa, seful Serviciilor Publice, care ar fi afirmat, la un moment dat, intr-o discutie legata de acest caz, ca legile actuale sunt proaste, iar legea pe care o respecta este numai aceea pe care o face el. „Unul dintre directori, si anume Cezar Jipa, se face vinovat de uciderea cainilor, dar dansul isi exprima nedumerirea ca asupra institutiei pe care o conduce planeaza astfel de acuzatii”, a mai spus Maria Mot.
Legea condamna uciderea animalelor
Organizatiile ecologiste au trimis la laboratorul de specialitate probe prelevate din tesuturile cainilor ucisi si asteapta rezultatele analizelor. Probabilitatea ca aceste probe sa fie de vreun ajutor este destul de mica, deoarece lesurile au fost descoperite tarziu.
Reprezentantii ONG-urilor nu se dau insa batuti, deoarece detin probe clare ce confirma ca animalele au fost eutanasiate, parte din ele ilegal, iar celelalte – omorate in bataie. „Ingrijitorii care au fost dati afara imediat dupa ce Directia Sanitar Veterinara Tulcea a fost in control la adapostul cu pricina, si chiar l-a inchis, au recunoscut ca stiu in ce conditii au fost ucisi cainii si, mai ales, stiu si pot spune in instanta cine a dat acest ordin”, a mai spus, pentru „Adevarul Verde”, Maria Mot.
La inceputul lunii ianuarie, in adapostul de animale erau 225 de caini. Pe data de 10 ianuarie, 100, iar pe 25 ianuarie mai ramasesera 25. Cei care ar trebui sa justifice lipsa animalelor se fac ca stiu nimic. Nu vor sa dea nicio declaratie in acest sens si nici nu au cum sa justifice disparitia celor 200 de caini.
Domnul Cezar Jipa, seful Serviciilor Publice din Tulcea, singurul in masura sa dezlege aceasta enigma, a refuzat sa vorbeasca despre soarta trista a cainilor disparuti. Legea privind protectia animalelor a fost deja promulgata in ianuarie si prevede amenzi usturatoare si, eventual, condamnarea la inchisoare.
Sursa: Adevarul